Annons

Smittan ökar på Nya Zeeland – valet i farozonen

Nya Zeelands vice premiärminister Winston Peters vill skjuta upp landets allmänna val som är planerat till den 19 september. Orsaken sägs vara ökningen av covid-19 – men tros i själva verket vara politiskt motiverad.

Jacinda Ardern.
Jacinda Ardern.Foto:Brendon O'Hagan

Enligt tidningen The New Zealand Herald har Peters, vars populistparti New Zealand First är i koalition med Arderns Labour, skrivit till premiärministern och bett henne att flytta fram valet till den 21 november.

Ardern och hennes parti Labour ser i nuläget ut att vinna en jordskredsseger i september. I en opinionsundersökning genomförd i slutet av juli fick Labour 60,9 procent, den högsta siffran någonsin för partiet i undersökningen. Peters, och även den konservativa oppositionens, försök att skjuta upp valet tros bero på Arderns nuvarande rekordhöga popularitet.

Peters officiella motivering är att det är ”omöjligt att hålla fria och rättvisa val” i skenet av ökad nyzeeländsk smittspridning av covid-19, som tog fart i storstaden Auckland i veckan efter 102 dagar utan nya fall i landet. Siffrorna är fortfarande mycket låga internationellt sett, men på söndagen rapporterades 13 nya smittfall, vilket innebär totalt 69 aktiva fall i Nya Zeeland.

Jacinda Ardern väntas enligt The New Zealand Herald under måndagsmorgonen, nyzeeländsk tid, att tillkännage om valet skjuts upp eller går av stapeln som planerat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?