Annons

Smittan i 95 länder – men bromsas in i Kina

Coronaviruset har nu konstaterats i 95 av världens länder och över 100.000 fall har registrerats.

Omfattande smittskyddsåtgärder vidtas på flera håll i världen. Men i Kina och Sydkorea fortsätter spridningen av virussmittan att minska i styrka.

”Go China! Go Wuhan” står det på den röda skylten som uppmuntran till invånarna som passerar i Beijing, Kina, på söndagen.
”Go China! Go Wuhan” står det på den röda skylten som uppmuntran till invånarna som passerar i Beijing, Kina, på söndagen.Foto:Ng Han Guan

Saudiarabien stänger tillfälligt den i huvudsak shiamuslimska regionen al-Qatif på grund av coronavirusutbrottet. Alla arbetsplatser, förutom vissa viktiga funktioner inom offentlig och privat sektor, stängs. Ingen får heller komma in i eller lämna regionen, meddelar inrikesdepartementet.

Åtgärden kommer sedan elva fall av coronaviruset konstaterats i regionen, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå SPA. Men beslutet är kontroversiellt. Det oljeproducerande området i östra Saudiarabien är en återkommande källa till konflikter mellan landets konservativt sunnimuslimska regim och shiiter som anser sig vara diskriminerade och marginaliserade.

I Iran, där en rekordökning av 49 nya dödsfall i virusets spår rapporterats det senaste dygnet, hålls skolor och universitet stängda fram till början av april. Totalt 194 personer avlidit och smittan har konstaterats i landets samtliga provinser. Under söndagen meddelade Iran Air att flygbolaget stoppar avgångarna till europeiska destinationer, med hänvisning till att europeiska länder gjort det motsatta för avgångar till Iran.

Virusbekämpning i Teheran.
Virusbekämpning i Teheran.Foto:Ebrahim Noroozi

I Italien vidtas omfattande åtgärder mot smittan, bland annat har den italienska regionen Lombardiet och flera storstäder satts i karantän på grund av virusutbrottet. Minst 233 människor har avlidit i Italien till följd av utbrottet, vilket gör landet till det hårdast drabbade efter Kina vad gäller antalet dödsfall.

Tysklands hälsodepartement rekommenderade på söndagen att evenemang med över 1.000 deltagare bör ställas in. Ytterligare en rad länder har infört restriktioner och begränsat tillgången till offentliga miljöer i syfte att hindra smittspridning.

Kina rapporterar 44 nya virusfall, vilket är mindre än hälften så många som dagen innan. Samtidigt lättar många kinesiska städer på de karantänåtgärder som infördes för över en månad sedan.

Av de 44 nya bekräftade fallen konstaterades 41 i Wuhan, den stad där det första fallet konstaterades. De öviga tre smittade har kommit till Kina från andra platser.

Sammanlagt har över 80 000 fall bekräftats i Kina och över 3 000 människor har avlidit i utbrottet.

Även i Sydkorea, som har haft det största antalet smittade utanför Kina, har antalet fall ökat i långsammare takt än tidigare. Myndigheterna varnar dock för att siffrorna kan gå upp och ned i takt med att fler testresultat kommer in. Tusentals människor testas varje dag i landet.

För att hindra ytterligare smittspridning höll hundratals kyrkor söndagens gudstjänst över nätet.

”Vi har bett församlingsmedlemmarna att klä sig och be på samma sätt som om de skulle vara i kyrkan”, säger en talesperson för den största protestantiska kyrkan i Sydkorea.

Ett ransoneringssystem för hur många skyddsmasker som får inhandlas per person ska införas. Premiärminister Chung Sye-Kyun ber invånarna att ”aktivt samarbeta” för att vårdpersonal och sjuka människor i första hand ska ha tillgång till masker.

I grannlandet Nordkorea har myndigheterna börjat lätta på restriktioner på flera håll och uppger att inga fall av smittan har konstaterats. Bland annat hävs karantänen för över 3.600 människor.

I Buenos Aires blev en 64-årig man den förste i Sydamerika att avlida i sjukdomen covid-19. Mannen hade varit i Europa och återvände till Argentina i slutet av februari, uppger myndigheterna utan att nämna vilket land han besökt. Tio personer har rapporterats smittade i Argentina.

Bulgarien, Moldavien, Bangladesh och Paraguay har rapporterat sina första fall av viruset, medan Storbritannien på söndagen noterade den kraftigaste ökningen hittills av antalet konstaterat smittade – nu totalt 273 fall.

Omkring 3.500 människor i världen har avlidit till följd av viruset.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?