1515

SMHI isvarnar när sibiriska kylan rullar in över Sverige

SMHI varnar inte bara för snöfall utan också för nedisning i stora delar av Östersjön och på västkusten. Än så länge klarar sig dock båttrafiken.

Nedisat fartyg.
Nedisat fartyg.Bild:Hasse Holmberg

Den sibiriska kylan fortsätter att rulla in över Sverige på tisdagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Stockholms län utom Roslagskusten, Södermanlands län, Östergötlands län, Kalmar län inklusive Öland, Skåne län och kustområdena i Västra Götalands län.

Trafikverket uppmanar privatpersoner att inte ta sig ut på vägarna i de drabbade områdena om det inte är absolut nödvändigt. Även Stockholmspolisen uppmanar bilister att stanna hemma om det är möjligt och sex av Trafikverkets bandvagnar har flyttats till Stockholm för att kunna underlätta om väglaget försämras.

Men det är inte bara på vägarna som SMHI utfärdat varningar. För västkusten och stora delar av Östersjön råder också klass 1-varning för så kallad nedisning.

Nedisning innebär att is bildas på utsidan av fartygsskrov vilket kan påverka stabiliteten och i värsta fall sänka skepp. SMHI utfärdar bara en varningstyp för nedisning.

Nedisning drabbar främst mindre båtar. Men hos Styrsöbolaget, som sköter båttrafiken i Göteborgsområdet för Västtrafiks räkning, är det än så länge inga problem.

"Trafiken har flutit på, bokstavligt talat. Om isen tilltar och det skulle bli jättekraftigt så finns det isgående fartyg som är anpassade efter det. Då kan det bli så att man kör med de båtarna och med lite lägre turtäthet men det är jätteovanligt", säger Jesper Wiberg på Västtrafiks pressavdelning.

Ett av rederiet Stenas fartyg blev under morgonen försenat på väg från Fredrikshamn i Danmark till Göteborg men det berodde på de hårda vindarna enligt Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

"Det har ju blåst en del och varit lite kraftig vind den senaste veckan", säger han.

För närvarande råder klass 1-varning för kuling och i den södra halvan av Östersjön.

Inte heller den mindre passagerartrafiken i Stockholmsområdet har drabbats under tisdagen. För närvarande råder förseningar på så väl pendeltågen som tunnelbane- och busstrafiken men båttrafiken flyter på enligt tidtabell.

Sjöfartverket, som har ansvar för att hantera den vanliga isbildningen på sjöar och hav, har satt in samtliga statliga isbrytare och särskilda resurser för att hantera isbildning i bland annat Mälaren, Vänern och Kalmarsund. I slutet av veckan kommer förstärkning från ett finskt företag.

På myndighetens presstjänst beskrivs årets isbrytning som den mest omfattande på drygt fem år. Men Amund Lindberg på isbrytarledningen påpekar att det inte rör sig om några extrema mängder is ur ett historiskt perspektiv.

"Vi är fortfarande inte uppe i en normal isvinter i mängden is, det är bara att vi har blivit vana vid att det inte läggs så mycket is", säger han.

Läget på flygplatserna har också bättrats sedan måndagen och under tisdagsmorgonen var det framför allt Bromma flygplats som drabbades av förseningar och inställda flyg.

"Man jobbar med att säkra de bromsvärden som man måste ha. Snön får man bort snabbt men när det blåser kraftigt polerar det liksom ytan på landningsbanan", säger Åsa Öhman på Swedavias pressjour.

Flera inrikesflighter ställdes in på morgonen och fyra är fortfarande försenade. Ytterligare fyra flygplan fock dirigeras om till andra flygplatser under morgonen medan ett plan från Malmö som skulle landa klockan 11 på Bromma ställdes in.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?