1515

Småspararna överger H&M

Svenska småsparare överger H&M, Ericsson och Fingerprint. Men investmentbolag och storbanker lockar till köp.

Det visar köp- och säljstatistik från nätmäklarna Nordnet och Avanza.

Bild:TT

Småspararna fortsätter att tvivla på H&M HM B -0,96% Dagens utveckling . Under oktober var klädbolagets aktie en av de mest sålda hos både Avanza AZA -1,29% Dagens utveckling och Nordnet SAVE +1,34% Dagens utveckling .

”När ett jätteföretag som H&M tvingas styra om sin affärsmodell på grund av att branschen man verkar i är under kraftig förändring, innebär det ofrånkomligen en ökad risk. Förväntningarna på H&M har varit för stora men det är långtifrån ett bolag i kris”, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold i en kommentar.

Men H&M var inte den enda småspararfavoriten som fick kalla handen i oktober. På Avanzas säljlista märks bland annat biometribolaget Fingerprint Cards FING B +0,32% Dagens utveckling och telekomjätten Ericsson.

Swedbank SWED A -0,51% Dagens utveckling och SEB SEB A -1,09% Dagens utveckling fick i stället tummen upp av spararna. De båda storbankerna var de mest köpta bolagen hos Avanza under oktober, tätt följda av Betsson och Skanska SKA B -2,12% Dagens utveckling .

”Spararna har tröttnat på att vänta på att det ska vända upp i H&M, Ericsson och Fingerprint. I stället söker de sig till väloljade vinstmaskiner som de svenska bolånebankerna och bolag med hög direktavkastning”, kommenterar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Från Nordnets sida märker man även ett ökat köpsug efter investmentbolag. Såväl Kinnevik som Industrivärden, Latour och Investor kvalade in bland månadens mest köpta bolag hos nätmäklaren.

”Intresset för aktier ökar stadigt och ett investmentbolag är en utmärkt start för nybörjaren. Kryddat med en ofta bra utdelning är det ett bra innehav i de flesta aktieportföljer”, säger Joakim Bornold.

Men det var inte bara välkända bolag som lockade spararna i oktober. Ett otippat bolag som seglat upp på Avanzas köplista är Patriot One, en kanadensisk tillverkare av metalldetektorer. Enligt Avanza beror det ökade intresset för Patriot One på massakern i Las Vegas, där 60 människor miste livet och som gjorde att bolaget hamnade i fokus.

Claes Hemberg höjer dock ett varningens finger.

”Det gäller som sparare att vara försiktigt med vad hen hoppar på. Ibland sticker raketen direkt till himlen, men många gånger brinner den även upp på marken. Som nybliven sparare är det bättre att hålla sig till etablerade färdmedel”, säger han.   


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?