1515
Annons

Småspararna lämnar H&M – men kryptovalutor lockar

Småsparare tror på kryptovalutor och väljer att investera i kryptobörsen Coinbase. I övrigt antar man en mera defensiv hållning än tidigare, visar Nordnets och Avanzas månadsstatistik för april.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Coinbase noterades under april månad på New York-börsen och har hittills inte varit någon lyckosam placering med en nedgång på omkring 20 procent. Många aktiesparare i Sverige hoppade dock på tåget och bolaget finns med bland de tio mest köpta aktierna hos såväl Nordnet SAVE +3,48% Dagens utveckling som Avanza AZA +5,41% Dagens utveckling .

”Bolaget har redan fler ägare via Nordnets plattform än till exempel Netflix. Det är en högriskaktie, där aktiekursen kommer vara starkt beroende av utvecklingen i framför allt bitcoin, och bitcoin är volatil och svåranalyserad”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i en kommentar.

I övrigt märks nu ett trendskifte. Mest köpta aktie är investmentbolaget Investor men även klart defensiva aktier som Telia och Astra Zeneca finns med på köplistan.

”Intresset för Investor var stort i april då flera noterade portföljbolag rapporterat starka siffror. Avyttringen av Grand Hôtels ägare Grand Group tillför också Investor kapital som kommer att återinvesteras inom den onoterade delen Patricia Industries och befintliga innehav. Något jag också tror många privatsparare tycker är spännande”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

I motsatt riktning går livekasinobolaget Evolution som bland annat är den mest sålda aktien hos Avanza, spelbolaget Embracer liksom molntjänstföretaget Sinch, alla tre företag med extremt stigande kurser de senaste månaderna.

”Enkelt uttryckt utkristalliserar sig två läger. Vi ser färre tillväxtbolag på köplistan och ökade defensiva köp. Ett tecken på en något ökad försiktighet”, säger Frida Bratt.

Ett bolag som får spararna att trycka på säljknappen är H&M.

”H&M:s rapport visade på en stark tillväxt online, men kanske är det konflikten med Kina – samt aktiens kursresa sedan årsskiftet – som skrämmer något”, säger Frida Bratt.

 


Rysk olja levererad till Sri Lanka

Sri Lanka har tagit emot en leverans med rysk råolja och verksamheten vid landets enda raffinaderi kan återupptas, meddelar landets energiminister.

Landet har drabbats av den värsta ekonomiska krisen på decennier, och lider av stor brist på bränsle och andra förnödenheter. Det statsägda raffinaderiet CPC stängdes i mars sedan regeringen i brist på utländsk valuta inte kunde betala för import av råolja.

Den ryska oljelasten har väntat till havs utanför hamnen i huvudstaden Colombo i över en månad. Den består av 90 000 ton lätt råolja från Sibirien som köpts på kredit via en mellanhand, baserad i Dubai, och ska bli bränsle.

Den sibiriska oljan är inte optimal för Sri Lankas raffinaderi som är byggd för att bearbeta råolja från Iran. Men ingen annan leverantör ville ge fortsatt kredit, enligt energiministern Kanchana Wijesekera.

Wijesekera har framfört en begäran till den ryska ambassadören om fler leveranser.

”Enbart råolja täcker inte våra behov, vi behöver andra, raffinerade produkter också”, säger han.

USA har infört embargo mot rysk olja med anledning av kriget i Ukraina, och EU är på väg att också införa sanktioner.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?