1515

Småspararfavoriten rusar efter kamp mot svart hasch

Bättre försäljning än väntat från den kanadensiska marknadsledaren Aurora, vars försäljning av lågpriscannabis följts av positiva analyser med prognoser om starka framtida kassaflöden, har renderat i rejäla uppställ för aktier i cannabisbranschen de senaste handelsdagarna.

Foto:Jason Franson

Aurora Cannabis fortsatte rusa med 53 procent på måndagen, efter att fredagens rapportreaktion blivit 70 procent upp för aktien. På två handelsdagar har den New York-handlade aktien stärkts från 6:62 dollar till 17:10 dollar. Lyftet fortsatte också in på tisdagen, där aktien steg med ytterligare 15 procent i förhandeln.

Bolaget har likt branschen i övrigt staplat rapportbesvikelserna ovanpå varandra sedan cannabisvågen sköljde över New York-börsen under 2018, ett år då drogen legaliserades på federal nivå i USA. Kursgraferna är dock fortsatt en deppig läsning för ägarna som varit med från början - Auroras aktie är ned med runt 80 procent sedan den kurstopp som följde hajpen vid New York-noteringen 2018.

I rapporten för det första kvartalet redogjordes efter stängning på torsdagen en försäljning stärkt av en satsning på lågpriscannabis, som går en match med svarta marknadens betydligt billigare hasch. 

Cannabis handlas trots legaliseringen kring halva priset i Nordamerika jämfört med den lagligt handlade motsvarigheten, vilket kommit att bli en mer svårknäckt nöt än vad branschens i huvudsak kanadensiska aktörer hoppats på.

Sammantaget var Auroras omsättning klart bättre än väntat i kvartalet, kostnaderna under bättre kontroll och trots att förlusten fortsatt var djup föll rapporten i god jord hos både investerare och analytiker. 

Analytikerfirman Ladenburg Thalman skrev i en analys med köpråd att Aurora är på väg mot solida kassaflöden för verksamheten som helhet bara via den starka positionen i den kanadensiska marknaden. Ladenburg varslade dock om att det oklokt att bedriva någon utvidgad satsning mot USA givet att regleringsläget där fortsatt är svårnavigerat.

Legaliseringen har inte följts av en uppluckring från federala läkemedelsmyndigheter, vilket inneburit att många konsumentvarumärken varit tveksamma eller backat tillbaka från satsningar på saluförandet av cannabinoida produkter.

Flera andra cannabisaktier har hängt med i uppsvinget, där bland Canopy Growth stigit med 15 procent sedan i fredags. Läkemedelsbolaget Tilray, som producerar medicinsk marijuana, har handlats upp med 10 procent.

Danska Stenocare, verksamma inom medicinsk cannabis, har stigit från 26,5 kronor per aktie till 41:80 kronor sedan fredagen. Stenocare genomförde i måndags listbyte till First North från Spotlight. På tisdagen var aktien upp med 11 procent.


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?