Annons

Småsparare ger ut bok om aktiehandelns psykologi

Föredrar du välkända jaktmarker där du kan fortsätta att briljera med det du redan behärskar? Eller drivs du av att utvecklas och lära dig nytt?

I boken ”Börspsykologi – så blir du en bättre investerare” funderar författaren Cristofer Andersson på varför vi agerar som vi gör på aktiemarknaden, något som är extra knepigt på en coronaskakig börs.

Foto: Lise Roos

”Börsen rasar och 'alla' säljer. Om man frågar en småsparare varför hen säljer, blir svaret ofta: ‘kursen går ju ned’. Att sälja bara för att alla andra gör det är inte eget tänk. Det är flockbeteende”, säger han.

Flockbeteende har ett eget kapitel i boken.

”Var det din fria vilja som låg till grund för att du valde att gå kort i H&M enbart för att du såg hur mycket Zalandos aktiekurs blev straffad efter sin vinstvarning?”, frågar Cristofer Andersson retoriskt i boken.

”Ju mindre tid du lägger på att analysera fundamenta och skapa en egen uppfattning, desto mer osäker blir du när marknaden skakar. Mitt starkaste råd är att dokumentera såväl tankar som nyckeltal och estimat.”

Han varnar för att blanda ihop tro med fakta, eller att godta baklängesförklaringar, bortförklaringar som knåpas ihop i efterhand för att rättfärdiga undermåliga siffror.

”Hjärnan vill i det längsta undvika energikrävande konflikter. En metod för att spara på energi är att finna snabba lösningar. Som ägare tror du att bolaget kommer att gå bra eftersom det gynnar dig som aktieägare. Med det som underlag börjar du leta efter fakta som stödjer din tes. Det gör att du får en snäv, kanske helt felaktig, bild av hur det ser ut i bolaget egentligen.”

Tankar tappar kraft när de uttalas eller skrivs ned, betonar Cristofer Andersson.

”Det är först när du antecknar tankarna som du kan dissekera, observera och värdera dem. När tankar som ‘måste’ eller ‘misslyckande’ tillåts härja fritt har de enorm makt. Vems måste? Måste du sälja? Måste du titta på kurserna, eller jämföra dig med alla andra? Svaret är nej.”

Måste man läsa din bok?
”Nej. Läs den för att du tror att den kan hjälpa dig att bli en bättre investerare. I takt med tiden och dina anteckningar kommer du att se vad du verkligen vill med dina investeringar.”

Cristofer Andersson är varken psykolog eller forskare. Däremot ”nördigt” intresserad av psykologi och beteendeekonomi sedan tonåren, när en knäskada och personlig kris tvingade honom att lägga drömmen som elitfotbollsspelare på hyllan.

Boken har källförteckning och Cristofer Andersson är utbildad gymnasielärare i svenska och historia. Han jobbar som lärare i Motala parallellt med masterstudier i pedagogik i Linköping om dagarna, och köper aktier för halva lärarlönen om kvällarna.

”Jag började så smått 2010, men är ingen daytrader. Jag köper för att behålla. Tanken är ett passivt kassaflöde via utdelningarna, som finansierar nya köp.”

Portföljen består av 35-40 bolag, varav 60 procent är svenska och resten utländska, främst Kanada, Europa och USA, däribland läkemedelsbolaget Abbvie och IBM.

Bland de svenska bolagen finns en rad investmentbolag som Investor, Industrivärden, Lundbergföretagen, Öresund, Bure och Svolder.

”Wallenberg och Lundberg är bättre på det här än jag, tänker jag.”

Hittills har affärerna slagit index. Avkastningen har från mars 2014 till december 2019 ökat med 78 procent. Gymnasieläraren slår därmed både OMXS30-listans uppgång på 35 procent och Dow Jones drygt 74 procent under samma period.

Varför inte Asien?
”Bolagen där är inte tillräckligt transparenta för att direktäga aktier.”

”Börspsykologi”  är Cristofer Anderssons andra bok. Hans första bok är från 2016, Marius – Roms tredje grundare, en historisk spänningsroman som den första av fyra delar.

”’Misslyckas’ är ett dynamiskt ord medan ‘misslyckande’ är ett statiskt. Att inte se misslyckanden som lärdomar är signumet för ett statiskt mindset. Du har alltid ett val. Antingen ligger du kvar, grämer dig och tycker synd om dig själv, eller så ser du möjligheten till lärdom och framsteg.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?