Analys på badrummet
Allt mer av vården flyttar in i våra hem, inte bara via digitala vårdmöten över dator och mobil utan också med mer avancerad medicinteknisk utrustning för hemmet.
Det japanska badrumsföretaget Toto kommer snart med en toalett kallad Wellness Toilet som via sensorer ska analysera användarens avföring och urin för att kunna ge råd om hur denne kan förbättra sin allmänna hälsa. Efter uträttat behov visas resultatet i en app på telefonen, med analys av vitaminer, fibrer med mera. Förhoppningen är även att kunna analysera en persons fysiska och mentala hälsa och ställa tidiga diagnoser.
Andra företag som är inne på samma spår är Seed Health som tillsammans med AI-företaget Auggi, som man nyligen förvärvade, arbetar med att sammanställa en databas med bajsbilder för analysbruk. Toi Labs har redan lanserat en vad företaget kallar ”smart toalett”, främst riktad till en äldre målgrupp, som kan analysera ett urval av hälsodata.
Startup-bolagen väljer AI
Artificiell intelligens, AI, är det absolut hetaste innovationsspåret bland världens startups i healthcare-sektorn just nu, konstaterar Startus Insights.
18 procent av de 3.600 startups och scaleups som analysföretaget gått igenom i sin databas jobbar med AI. Internet of medical things, det vill säga uppkopplad medicinteknik kommer tätt därefter, 17 procent av bolagen har den inriktningen. 12 procent av de innovativa healthcare-bolagen jobbar med telemedicin och big data och analytics respektive AR/VR är vardera 11 procent inriktade på.
Andra teknikspår som sysselsätter mellan 5 och 8 procent av världens healthcare-startups är mobilhälsa, 3D-printing, blockkedjan, molntjänster och genomik.
Alla bolag vinner på hälsospåret
”Varje företag är ett hälsoföretag”, konstaterar konsultföretaget Accenture i en ny rapport om skiftet i konsumentbeteenden i spåren på coronapandemin.
”Nästan alla upplevelser, produkter och tjänster kommer att omvärderas av människor i enlighet med i vilken utsträckning de antingen förbättrar eller försämrar hälsan”, menar Accenture.
Det senaste året har alla företag arbetat hälsofrämjande, antingen genom att hålla anställda hemma, ställa om produktionen till att göra masker och handdesinfektionsmedel eller helt enkelt propagera för myndigheternas rekommendationer om social distansering och handtvätt.
Redan innan pandemin hade trenden med hälsa och välbefinnande blivit allt tydligare i sektorer som mat, detaljhandel, resor och skönhet. Och nu sprider den sig till allt fler sektorer. En färsk undersökning bland nybilsköpare i Kina visar att 69 procent anser att en hälsosäker bil i dag är det viktigaste framför fordonssäkerhet (64 procent), kvalitet (63 procent), komfort (56 procent) och pris (51 procent).