Hoppa till innehållet

Annons

Smarta Pengar: Spara smart i fonder

Fonder är temat för ett nytt avsnitt av Di Smarta Pengar. Kloka strategier för det långsiktiga sparandet behandlas i podden.

”De flesta vet vad de har i lön och vad de har på sitt bankkonto, men väldigt många har ingen koll på tjänstepensionen eller premiepensionen”, säger Hans Bolander, privatekonomisk reporter på Di.

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg
Foto:Jesper Frisk

Han och kollegan Jenny Petersson tar sig an aktiefonder i podden, som finns på di.se/podcast. Hur man ska resonera i valet av fonder och hur de själva sparar är några av de saker som behandlas.

Att utvärdera fonder är betydligt enklare än många kanske tror, säger Jenny Petersson.

”Tänk vad mycket tid folk lägger ner på att välja tv eller ny diskmaskin, och vilken utväxling det ger jämfört med om man lägger två timmar på sitt fondsparande”.

De senaste åren har det varit mycket snack om avgifter. 

”Ibland blir det en lite förenklad debatt. Det handlar också om vad som prisvärt. Det viktigaste är att få en bra avkastning på sitt sparande”, säger Hans Bolander. (Di)

Innehåll från InossiaAnnons

Inossia får 7,3 miljoner euro i EU-finansiering

Malin Nilsson, vd på Inossia, och Cecilia Persson, professor i materialvetenskap på Uppsala universitet.
Malin Nilsson, vd på Inossia, och Cecilia Persson, professor i materialvetenskap på Uppsala universitet.

Inossia har tagit fram en mjukgörare för bencement som kan minska antalet smärtsamma frakturer i bensköra ryggar med 75 procent. Nu, tack vare EU-finansiering via EIC Accelerator, kan Inossia revolutionera behandlingen av osteoporotiska kotor och degenererade diskar och göra skillnad för patienter världen över.

Inossia har skapat en mjukgörare, Inossia® Cement Softener, för bencement, som gör dem anpassade för behandling av ryggradsfrakturer hos osteoporospatienter och patienter med degenererade diskar. Produkten har potential att minska antalet smärtsamma frakturer med 75 procent och förbättra livskvaliteten för patienterna.

Med stöd av EU-finansieringen kommer Inossia kunna ta sin produkt till den globala marknaden och helt förändra behandlingen av bensköra kotor och degenererade diskar.

– Som forskare inom medicinsk teknik drivs jag av möjligheten att göra livet bättre för patienter. Samarbete mellan akademi och företagsamhet är avgörande för att forskningen ska nå ut till patienter, säger Cecilia Persson, professor i materialvetenskap på Uppsala universitet, som samarbetar tätt med Malin Nilsson, vd på Inossia och tidigare produktchef och affärsutvecklare på BoneSupport med produkt i samma affärsområde.

Läs mer om Inossia här

Förbättrar livet för många patienter

Inossias produkt hjälper att förhindra följdfrakturer – något som sparar samhället en hel del pengar.

– Man brukar säga att följdfrakturerna som sker på grund av behandling med för hårt material kostar 700 miljoner euro varje år i Europa. Om vi kan förhindra dem, eller åtminstone minska dem med 75 procent, skulle vi spara över 500 miljoner euro per år, säger Malin Nilsson och fortsätter:

– Vi är övertygade om att vår mjukgörare kommer att förbättra livet för många patienter. Vi är tacksamma för EU-finansieringen som gör det möjligt för oss att vidareutveckla och ta våra produkter till marknaden.

Sammanfattningsvis kan Inossias mjukgörare för bencement bespara samhället både smärta och pengar. I dagsläget finns ingen liknande konkurrent på den globala  marknaden. Som nästa steg satsar Inossia även på att behandla degenererade diskar, vilket är en i stort sett outforskad marknad.

Besök Inossia här 

Om Inossia:
Inossia® utvecklar medicintekniska lösningar med starkt fokus på aktivt åldrande, bättre behandlingar och minskade sjukvårdskostnader för patienter som lider av ryggsmärta. Inossia®, som spin-out från Uppsala Universitet, kommersialiserar patentskyddad mjukgörare för bencement för att bättre behandla benskörhetsfrakturer i ryggraden. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inossia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera