ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Smarta Pengar: Så kan ungas bostadssituation lösas

  • Di:s privatekonomiska experter Hans Bolander och Jenny Petersson pratar bostadsmarknad och sparande i senaste av snittet av podden Smarta Pengar. Foto: Jesper Frisk

Kreativa lösningar kan öppna bostadsmarknaden för unga. I ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar går Di:s privatekonomiska experter igenom alternativen.

Podden avhandlar också smarta val i livet som ökar jämställdheten mellan könen.

Med bostadsbrist och höga priser är ungdomar och förstagångsköpare i hög grad utestängda från bostadsmarknaden. Men det finns initiativ som ska underlätta.

Ett exempel är hyrköp, där man från köper en mindre del av bostadsrätten med option på att köpa hela inom ett visst antal år.

Men det behövs mycket mer, anser Di:s Hans Bolander, och pekar på att många andra länder har särskilt förmånliga lån för unga.

”Man måste ha många olika stödsystem för unga att komma in på bostadsmarknaden, och Per Bolund har öppnat för ett bostadslån med statlig säkerhet”, säger han.

Att det fortfarande är stora inkomstskillnader mellan kvinnor och män får i förlängningen effekter på både pensioner och kapitalinkomster.

”Är man medveten om de här sakerna kan man göra smarta val, och skynda på förändringen på en individuell nivå”, säger Jenny Petersson.

Det handlar om val av utbildning, hur man delar på ansvaret för barn och hur man inom hushållet lägger upp det långsiktiga sparandet. Jobbar en deltid kan man kompensera den personen med ett enskilt sparande. 

Att vi alla ska dö, och att ofta kvinnorna överlever männen är också skäl att se över hur ekonomin senare i livet kommer att bli för individerna i hushållet. Annars kan det bli tufft för den som blir kvar.

”Det kan finnas pensionspengar som fryser inne”, säger Hans Bolander.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer