1515
Annons

Smarta Pengar: Så kan ungas bostadssituation lösas

Kreativa lösningar kan öppna bostadsmarknaden för unga. I ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar går Di:s privatekonomiska experter igenom alternativen.

Podden avhandlar också smarta val i livet som ökar jämställdheten mellan könen.

Di:s privatekonomiska experter Hans Bolander och Jenny Petersson pratar bostadsmarknad och sparande i senaste av snittet av podden Smarta Pengar.
Di:s privatekonomiska experter Hans Bolander och Jenny Petersson pratar bostadsmarknad och sparande i senaste av snittet av podden Smarta Pengar.Foto:Jesper Frisk

Med bostadsbrist och höga priser är ungdomar och förstagångsköpare i hög grad utestängda från bostadsmarknaden. Men det finns initiativ som ska underlätta.

Ett exempel är hyrköp, där man från köper en mindre del av bostadsrätten med option på att köpa hela inom ett visst antal år.

Men det behövs mycket mer, anser Di:s Hans Bolander, och pekar på att många andra länder har särskilt förmånliga lån för unga.

”Man måste ha många olika stödsystem för unga att komma in på bostadsmarknaden, och Per Bolund har öppnat för ett bostadslån med statlig säkerhet”, säger han.

Att det fortfarande är stora inkomstskillnader mellan kvinnor och män får i förlängningen effekter på både pensioner och kapitalinkomster.

”Är man medveten om de här sakerna kan man göra smarta val, och skynda på förändringen på en individuell nivå”, säger Jenny Petersson.

Det handlar om val av utbildning, hur man delar på ansvaret för barn och hur man inom hushållet lägger upp det långsiktiga sparandet. Jobbar en deltid kan man kompensera den personen med ett enskilt sparande. 

Att vi alla ska dö, och att ofta kvinnorna överlever männen är också skäl att se över hur ekonomin senare i livet kommer att bli för individerna i hushållet. Annars kan det bli tufft för den som blir kvar.

”Det kan finnas pensionspengar som fryser inne”, säger Hans Bolander.


Innehåll från South PoleAnnons

Klimatkompensation är inte att köpa sig fri från sitt klimatansvar

Klimatkompensation är en del i utvecklingen mot hållbara lösningar för framtiden. Med hjälp av finansieringen som klimatkompensering innebär kan nya klimatprojekt utvecklas för att minska klimatpåverkan. Jens Olejak, VD för South Pole Sweden och Head Climate Solutions Nordics, menar på vikten av att inte se klimatkompensation som en pappersprodukt utan som vad det är – ett medel för att finansiera projekt för att minska eller binda koldioxid.

– Det finns en felaktig uppfattning om att klimatkompensation betyder att man köper sig fri från sitt klimatansvar. Men det kunde inte vara längre från sanningen, säger Jens. Rätterna som köps vid klimatkompensation möjliggör utvecklingen av klimatprojekt för att öka omställningen mot ett koldioxidsnålt samhälle.

För att nå NettoNoll som företag är det viktigt att ha med klimatkompensation som en del av sin klimatstrategi. Oavsett vilken verksamhet man verkar inom kommer företagens utsläppsreduktioner inte vara tillräckliga för att nå NettoNoll i linje med SBT och Parisavtalet. 

– Våra kunder har väldigt ambitiösa målsättningar kopplade till sin klimatstrategi. För att nå sina mål behöver de även klimatkompensera. Oavsett verksamhet kommer ett visst utsläpp att ske, även om man är duktig på att minska dessa. Men målsättningen är såklart att behovet av klimatkompensering ska minska över tid.

Tack vare klimatkompensering kan utvecklingsländer vara med på resan mot ett koldioxidsnålt samhälle och bidra till klimatomställningen. South Pole har utvecklat över 800 projekt sedan starten 2006, där projekt kopplade till bindning av koldioxid via naturbaserade lösningar, men även tekniska innovationer, just nu har stort fokus. Det är även viktigt att undvika framtida utsläpp genom exempelvis projekt för förnybar energi, i vilket South Pole har spelat en stor roll de senaste 15 åren.

Som den enda aktiva projektutvecklaren i Norden har South Pole möjlighet att ta ett helhetsgrepp åt sina kunder i deras klimatstrategiarbete. Med kompetens inom både strategiskt stöd och utveckling av hållbara projekt som gör skillnad för klimatet och projektets närområde ger South Pole tydliga resultat för sina kunder.

– Vi ser att efterfrågan på våra tjänster ständigt ökar, för att möta marknadens behov utökar vi nu därför organisationen med nya kompetenser. Klimat och hållbarhet är en av de viktigaste frågorna vi har framför oss, och vi har betydligt mindre tid på oss än vi räknat med för att göra de klimatförbättringar som krävs för att nå målen i Parisavtalet. Det är dags att agera!

South Poles uppdrag
South Pole effektiviserar och driver på omställningen till ett klimatsmart samhälle. Med ett globalt team, med över 800 sociala entreprenörer, utvecklas innovativa skräddarsydda lösningar för att möta organisationers och samhällsstrukturens behov. South Pole är experter inom den snabbt föränderliga klimatpolitiken och dess regelverk. 

Till South Pole Swedens erbjudande

Mer från South Pole

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med South Pole och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?