1515

Smarta Pengar: Så blir dina barn ekonomiskt smarta

Knepen som ger dig ekonomiskt smarta barn, bästa barnsparandet och vanliga deklarationsfällor.

Det är några av ämnena i det nya avsnittet av podden Smarta Pengar med Di:s Jenny Petersson och Hans Bolander.

Smarta Pengar hänger på den internationella företeelsen Money Week och ger några tips som hjälper barn och ungdomar att bli ekonomiskt smarta.
Smarta Pengar hänger på den internationella företeelsen Money Week och ger några tips som hjälper barn och ungdomar att bli ekonomiskt smarta.Foto:Colourbox/TT

 

Smarta Pengar hänger på den internationella företeelsen Money Week och ger några tips som hjälper barn och ungdomar att bli ekonomiskt smarta.

”Enklast är att börja med spargris och veckopeng. Glöm inte att tala om vad pengarna ska gå till. Förklara också för barn varför familjens budget är begränsad och uppmuntra gärna till jobb under lov och helger i tonåren”, säger Hans Bolander.

En baksida av samhällets snabba digitalisering är impulsiv e-handel.

”Allt fler unga hamnar hos Kronofogden efter att ha handlat på nätet, Man förstår inte effekterna av ränta och hur snabbt kostnaden ökar när olika avgifter läggs på”, säger Jenny Petersson.

Deklarationen har rivstartat i mars med över 700 000 inlämnade deklarationer. Men Smarta Pengar ger rådet att inte stressa iväg deklarationen. Kontrollera att de förtrycka uppgifterna om lön, räntor och utdelningar stämmer och glöm inte bort avdrag som du har rätt till.

Ett avdrag om är lätt att glömma bort är det som gäller dubbel bosättning. Det kan till exempel gälla högskolestudenter som tar feriejobb.

”Det är flera saker som Skatteverket kontrollerar extra i år, som uthyrning av bostad och reseavdrag, det avdrag som flest försöker få igenom”, säger Jenny Petersson.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?