Annons

Smarta Pengar: Fördel för köparna på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden är på väg att svänga tillbaka till köparnas fördel. I ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar pratar Di:s privatekonomiska experter om läget på marknaden, och ger också ger råd till den som riskerar att bli av med jobbet.

Di:s privatekonomiska experter Jenny Petersson och Hans Bolander
Di:s privatekonomiska experter Jenny Petersson och Hans BolanderFoto:Jesper Frisk

Räkna med att bostadspriserna kan pressas i krisen. Utbudet av bostäder till salu på marknaden har ökat kraftigt senaste veckan. 

”Man är orolig för att krisen kommer att förvärras, och ska man sälja vill man göra det snabbt för att inte dras med i ett eventuellt prisfall”, säger Hans Bolander.

De faktorer som sannolikt påverkar bopriserna mer än börsraset är läget på arbetsmarknaden och hur bolåneräntorna utvecklas. Vad gäller räntorna pekar mycket på att de kommer att ligga förhållandevis stilla.

I podden ges också råd om hur man ska agera om man blir varslad eller uppsagd.

”Om du blir av med jobbet är det jätteviktigt att anmäla sig på arbetsförmedlingen första dagen, annars blir man utförsäkrad från det system som styr ersättningen när man blir sjuk”, säger Jenny Petersson.

A-kassan är låg, som mest 20 000 kronor före skatt, men många har en inkomstförsäkring via sitt fackförbund som täcker upp, åtminstone de första månaderna.

”Det är jätteviktigt, om man råkar ut för en jobbig situation på arbetsmarknaden, att man går igenom alla villkor och tar hjälp. Då kan man komma bättre ut ur en sådan situation”, säger Hans Bolander.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?