1515

Smarta Pengar: Fördel för köparna på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden är på väg att svänga tillbaka till köparnas fördel. I ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar pratar Di:s privatekonomiska experter om läget på marknaden, och ger också ger råd till den som riskerar att bli av med jobbet.

Di:s privatekonomiska experter Jenny Petersson och Hans Bolander
Di:s privatekonomiska experter Jenny Petersson och Hans BolanderFoto:Jesper Frisk

Räkna med att bostadspriserna kan pressas i krisen. Utbudet av bostäder till salu på marknaden har ökat kraftigt senaste veckan. 

”Man är orolig för att krisen kommer att förvärras, och ska man sälja vill man göra det snabbt för att inte dras med i ett eventuellt prisfall”, säger Hans Bolander.

De faktorer som sannolikt påverkar bopriserna mer än börsraset är läget på arbetsmarknaden och hur bolåneräntorna utvecklas. Vad gäller räntorna pekar mycket på att de kommer att ligga förhållandevis stilla.

I podden ges också råd om hur man ska agera om man blir varslad eller uppsagd.

”Om du blir av med jobbet är det jätteviktigt att anmäla sig på arbetsförmedlingen första dagen, annars blir man utförsäkrad från det system som styr ersättningen när man blir sjuk”, säger Jenny Petersson.

A-kassan är låg, som mest 20 000 kronor före skatt, men många har en inkomstförsäkring via sitt fackförbund som täcker upp, åtminstone de första månaderna.

”Det är jätteviktigt, om man råkar ut för en jobbig situation på arbetsmarknaden, att man går igenom alla villkor och tar hjälp. Då kan man komma bättre ut ur en sådan situation”, säger Hans Bolander.

 


Innehåll från EurocardAnnons

Undvik onödig kvittohantering – spara upp till 100 arbetstimmar i månaden

Gustavo Molano försäljningschef på Eurocard.
Gustavo Molano försäljningschef på Eurocard.

Företag som använder sig av papperskvitton lägger nästan 14 minuter på att hantera ett enda utlägg. Med direkta digitala kvitton kan du sköta hanteringen på 90 sekunder – betydligt snabbare och säkrare.

Slipp onödigt arbete. Läs mer om Eurocards lösning Smarta kvitton 

En studie från Eurocard med 235 organisationer i Norden visar att företag lägger väldigt mycket tid på kvittohantering. De är också ofta omedvetna om den tid som anställda lägger ned på manuella processer för att hantera kvitton. Hälften av alla företag i studien använder sig dessutom av papperskvitton som den viktigaste delen av kvittoredovisningen.

– Med papperskvitton tar det nästan 14 minuter att hantera ett enda utlägg, från det att köpet görs tills det är bokfört. För ett företag som hanterar 500 papperskvitton i månaden motsvarar det upp till 115 arbetstimmar, säger Gustavo Molano försäljningschef på Eurocard.

Stor tidsbesparing med ny lösning

Men allt detta kan komma att ändras med direkta digitala kvitton, en lösning som relativt nyligen har introducerats på den nordiska marknaden. Den innebär att ett digitalt kvitto skickas direkt från handlaren till kundens mobiltelefon, där det matchas med rätt transaktion och sedan vidare till företagets utläggshanteringssystem. 

– Direkta digitala kvitton är en grundförutsättning för att ett företag ska kunna digitalisera hela sin kvittohantering. Studien visar också att företag som använder sig av direkta digitala kvitton kan hantera ett kvitto på under 1,5 minut, vilket då motsvarar cirka elva arbetstimmar för ett företag som hanterar 500 kvitton i månaden. Det är en tidsbesparing på 104 arbetstimmar, nästan 90 procent, jämfört med en helt manuell process, säger Gustavo Molano.

Färre fel och lägre kostnader

Hos Eurocard är direkta digitala kvitton en del av lösningen Smarta kvitton, som innebär att företag kan få ett digitalt kvitto, hela vägen från köp till bokföring. Redan i dag erbjuder ett antal handlare i Norden, bland annat taxiföretag, hotell och matvarukedjor Smarta kvitton.

– Smarta kvitton gör att både den som gör utlägget och den som godkänner det sparar tid. Dessutom innebär den helt digitala processen att inga kvitton förstörs eller försvinner. Det ger en kvittohantering med mycket färre fel och betydligt lägre administrationskostnader, säger Gustavo Molano.

Läs hela studien här 

 

 

 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?