1515
Annons

Smarta Pengar: Bygg en buffert om du väljer amorteringsfritt

Amorteringslättnader för alla, bostadspriserna och några deklarationstips.

Det är ämnen som diskuteras av Di:s privatekonomiska experter i ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar.

Di:s privatekonomiska experter Jenny Petersson och Hans Bolander.
Di:s privatekonomiska experter Jenny Petersson och Hans Bolander.Foto:Jesper Frisk

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Veckans färska boprisstatistik var helt odramatisk, förutom en tydlig sättning i antalet försäljningar mot slutet av mars. Men det lär ändras framöver.

”Om krisen blir långvarig faller priserna när fler måste sälja. Nu väntar de flesta istället för att sälja på en osäker marknad”, säger Di:s Jenny Petersson.

Finansinspektionen reagerade snabbt på krisen och underlättar nu för bankerna att bevilja tillfällig amorteringsfrihet.

”Det är en bra att möjligheten nu finns. Men det bör inte användas slentrianmässigt”, säger Hans Bolander, reporter på Di.

Di:s experter pekar på möjligheten att använda amorteringsfria månader till att bygga upp en buffert för sämre tider, till exempel på två till tre månadslöner.

”Det kan behövas för den som blir av med jobbet. A-kassan kommer inte direkt, under tiden ska räkningarna betalas”, säger Jenny Petersson.

I dagarna betalas drygt 16 miljarder kronor ut i återbäring till snabbfotade deklaranter som skickade in blankett före månadsskiftet. De som ännu inte hunnit med deklarationen bör granska några detaljer lite mer noggrant.

”Lägg tid på det som är lite krångligt och som kan ge bra effekt i avdrag, som en bostadsförsäljning”, råder Jenny Petersson.

Kontrollera också om exempelvis inkomst- och ränteuppgifter är korrekta. Även om felen är få så är fel inte osannolika.

Kriserna till trots – därför är börsen bäst på sikt

Plånboksreformer efter valet, elkrisen och varför börsen är bäst på lång sikt.

Det är några av ämnena i ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar.

Foto:Henrik Montgomery/TT

 

Just när den första höstkylan slår till kommer beskedet om att en reaktor i Ringhals för förlängd reparationstid.

”Reaktorstoppet påverkar elmarknaden. Det leder till högre elpriser, och även risk för planerade elavbrott i vinter”, säger Jenny Petersson, privatekonomisk reporter på Di.

Elprisrallyt kan få oväntade effekter. Till exempel varnar försäkringsbolagen nu fritidshusägare för att helt stänga av värmen under vintern.

”Det är en befogad varning. Spruckna rör med vattenskador blir både dyrt och besvärligt. Det gäller att inte vara dumsnål, även om det är klokt att dra ned på underhållsvärmen så långt det går”, säger Di:s reporter Hans Bolander.

Det extremt jämna valet gör det svårt att sia om vilka skatte- och bidragsförändringar som väntar framöver, men sänkt skatt på arbete är en hjärtefråga hos de partier som Moderaterna väntas bygga en budget med.

”Sänkt skatt på ISK och tillfälliga lättnader i amorteringskravet kan också bli verklighet, där finns en viss enighet”, säger Jenny Petersson.

Årets turbulenta börs är svårnavigerad för spararna. Framtidsutsikterna på kort sikt är inte ljusa, vilket bland annat märks i att nio av tio fondförvaltare ser dystert på börsen i dagsläget. Däremot är de positiva på längre sikt.

”Fondförvaltare är alltid optimister på längre sikt, men det ligger också mycket i att börsen långsiktigt är en överlägsen sparform för den som vågar ta risk”, säger Hans Bolander.

Smarta Pengars grundråd är att den långsiktige ska fortsätta månadssparandet även om det är skakigt.

 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera