Annons

Smarta Pengar: Bästa sparstrategin i kristider

Jättefonden som halkar efter, bästa sparstrategin i kristider och hur man klarar vardagsekonomin när en anhörig blir sjuk.

Det är ämnen som diskuteras av Di:s privatekonomiska experter i ett nytt avsnitt av podden Smarta Pengar.

Foto:Andrey Popov, Andrey Popov

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Hur och om risken i det egna sparandet ska sänkas är en fråga som diskuteras i ett nytt avsnitt av Smarta Pengar. Efter bottenkänning den 23 mars har börsen studsat upp med kraft.

”Men det är inte osannolikt med nya ras. Rekylen innebär ändå att vi ser ett lite bättre tillfälle att sänka risken i sparandet för den som funderar på det”, säger Jenny Petersson, privatekonomisk reporter på Di.

”Vid de tre senaste globala börskrascherna varade nedgångsperioderna under flera år. Det nya nu är det extremt snabba förloppet. Kanske kan de ultralåga räntorna mildra det här raset och snabbt få i gång konjunkturen, men det är fortfarande osäkert”, säger Hans Bolander, reporter på Di.

Vid långsiktiga investeringar, som pensionssparande eller sparande till barn, talar mycket ändå för att aktier och aktiefonder är det bästa valet.

”Men sprid riskerna. Lägg inte för mycket på smala marknader utan ha en bas i ett brett sparande, som en globalfond”, säger Jenny Petersson.

Börsfallen spiller även över på pensionerna, även om den allmänna pensionen bara påverkas i mycket liten grad. En nybliven pensionär får cirka 1.000 kronor i månaden från premiepensionen, som är placerad i fonder.

Di:s granskning av de största pensionsfonderna visar exempelvis att den populära aktiefonden Didner & Gerge hör till de största förlorarna.

”Jag undrar när det ska vända, fondbolaget har till exempel bytt förvaltare för att förbättra avkastningen”, säger Jenny Petersson.

Trygghetsfrågor har blivit högaktuella för många på grund av pandemin. En fråga är hur man gör med ekonomin om en anhörig blir allvarligt sjuk.

”I normala fall behövs en fullmakt. Men nya regler sedan 2017 säger att anhöriga kan sköta viss vardagsekonomi under en begränsad tid utan en fullmakt”, säger Jenny Petersson.

Innehåll från AtradiusAnnons

Så miniminerar du kreditriskerna utomlands

Peter Boberg, vd på Atradius i Sverige.
Peter Boberg, vd på Atradius i Sverige.

Att växa utomlands är en viktig prioritet för många svenska företag. Men med möjligheterna ökar också risken att inte få betalt. Så här minimerar du dina kreditrisker utomlands.

Det allt bistrare globala affärsklimatet märks av hos Atradius, världsledande inom bland annat kreditförsäkringar. Företagets rådgivare ägnar allt mer tid åt att förklara de aktuella förutsättningarna på olika marknader.

– Det är osäkra tider, med stigande kostnader och större oro på världsmarknaderna. Det är sådant som kan påverka företags betalningsförmåga. Därför är det viktigare än någonsin att skydda verksamheten från plötsliga och oväntade kundkreditförluster, säger Peter Boberg, vd på Atradius svenska verksamhet.

Många företag strävar efter att ge sig in på nya marknader. Men fler kunder innebär också högre kredithanteringskostnader, både i pengar och fokus, särskilt när företaget hanterar kreditrisken internt.

– När betalningsbeteenden förändras till det sämre betyder det ofta fler påminnelser och fler inkasso-ärenden. Det skapar en osäkerhet och en oförutsägbarhet som inte är bra för affärerna. Många gånger leder en dålig erfarenhet till att företaget undviker att göra affärer med nya kunder på samma marknad, säger Peter Boberg.

Men det finns relativt enkla sätt att minska riskerna för kreditförluster.

– Man glömmer hur olika det kan vara, även i närliggande länder. Att du skaffar dig kunskap, och gärna en lokal kontakt du kan känna förtroende för, är centralt, säger Peter Boberg.

Atradius har hjälpt företagare över hela världen med såväl rådgivning som försäkringsprodukter i snart 100 år.

– Med en kreditförsäkring tar vi bort osäkerheten och företaget kan fokusera på strategi och affärer, trots att fakturan från kund kan bli sen eller till och med förblir obetald.

Förfarandet är inte nytt. Många svenska exportföretag arbetar med olika typer av garanti- och kreditförsäkringslösningar för att minimera risker och kostnader.

– Våra egna undersökningar visar att mer än hälften av de större svenska företagen använder någon typ av kreditförsäkring som ett verktyg för att hantera kreditrisk, säger Peter Boberg.

TRE TIPS, SÅ SÄKRAR DU FÖRETAGET MOT KREDITFÖRLUSTER

1. Planera

● Undersök din kund noga och säkerställ att du gör affär med rätt juridisk person.

● Ta en kreditupplysning och begär ut senaste bokslutet. Kontrollera hemsida och telefonnummer.

● Sätt alltid en limit på varje kund du ger kredit.

2. Bygg enkla processer

● Gör en kreditpolicy som omfattar hela processen från kreditbeslut till betalning. Ta gärna hjälp av en kreditupplysningsbyrå för att bevaka dina befintliga kunder.

● Skriv tydliga försäljningsavtal som omfattar kreditvillkor, hantering av tvister etcetera.

● Säkerhetsställ standardrutiner för påminnelser och inkasso.

3. Använd smarta försäkringslösningar

● En kreditförsäkring från Atradius är ett enkelt verktyg för att få bättre kontroll på dina utestående kundfordringar. Den kan även underlätta din finansiering.

● Den bevakar dina kunder och tryggar din betalning.

● Dessutom hjälper Atradius, med all sin samlade erfarenhet och expertis, dig att expandera din verksamhet med trygga affärer.

● Atradius erbjuder också lokal hjälp.

Atradius – en stabil partner för kreditförsäkring

Atradius är världsledande inom produkter och tjänster inom kreditförsäkring, garantier och inkasso. Företaget finns i mer än 50 länder och har ca 3 650 medarbetare över hela världen, varav ca 40 i Sverige.Atradius startades redan 1925 och har sedan dess arbetat med att stödja inhemsk och internationell handel.

Läs mer om Atradius på www.atradius.se. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atradius och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera