Smältfritt ishotell slår upp portarna

Med hjälp av en stor kylanläggning ska det nya ishotellet i Jukkasjärvi kunna hålla öppet för gäster året runt. I dag hålls den officiella invigningen.

Ishotellet i mars 2016.
Ishotellet i mars 2016.Bild:Fredrik Sandberg/TT

Vi har funderat länge på hur vi ska kunna genomföra det här, men det är först nu som vi har kommit fram till en teknisk lösning som är både hållbar och miljövänlig, säger Yngve Bergqvist, grundare av Icehotel 365, till NSD.

Samtidigt riskerar ishotellet stora sanktionsavgifter för att ha öppnat för gäster redan under förra veckan, innan bygget fått ett så kallat slutbesked från Kiruna kommun.

Om man inte har slutbesked får man inte ta hotellet i bruk, vilket man tydligen gjort. Lagstiftningen är väldigt tydlig på den punkten, säger Kristoffer Johansson, bygglovschef vid Kiruna kommun, till SVT Nyheter Norrbotten.

Yngve Bergqvist tycker att kommunens information varit bristfällig.

De har pratat om någon typ av avgift. Vi tycker samtidigt att vi har blivit konstigt behandlade, säger han till SVT.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?