1515
Annons

Smältande pol i fokus på ny utställning

Ett gigantiskt isblock av trä ska rikta fokus mot livet norr om polcirkeln i en ny utställning i Stockholm.

 ”Fokus ligger på de som faktiskt bor i Arktis och inte bara expeditioner”, säger Sanne Houby-Nielsen som basar för Stiftelsen Nordiska museet.

Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

”Arktis - medan isen smälter” fyller den balsalsliknande huvudhallen i den pampiga byggnaden på Djurgården. Uppe i det välvda taket växlar projektioner av fallande snö med gnistor från eldandet av lastpallar på Svalbard. 

Den högaktuella utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg med en djup spricka i mitten. 

”Sprickan är ett tema. Gapet mellan tradition och modernitet. Klyftan mellan personer i samhället. Skiftet från is till flytande vatten, från statiskt till rörligt”, säger Serge Martynov, som tillsammans med Sofia Hedman utgör den kreativa konstnärsduon Museea vilka står bakom gestaltningen. 

På utsidan av konstellationen syns en kalvande glaciär delad av en skåra som fungerar som en öppning till och en stig genom utställningen. Längs med sprickan finns utrymmen där berättelser och föremål väver samman nutid och dåtid, liksom vetenskap och mytologi, till en berättelse om isens historia och framtid. Här skildras vardagen för människorna i ett Arktis som förändras. När is förvandlas till vatten reformeras även traditioner och levnadssätt. Renar kan inte längre flytta sig över isen och platser som var otillgängliga förr går nu att åka båt till. 

I de olika rummen i museet visas uråldrig kunskap, gamla kläder och ny teknik. På en plats får man veta att saltvattensis har en dov klang och sötvattensis en kristallklar. På en annan kan man betrakta en extremt vacker pärldekoration som pryder en grönländsk amaat, en ”mammajacka” där barnet bärs i luvan, eller en filt sydd av skinnet från vargskallar. 

”Vi hoppas att väcka enorm respekt för all den kunskap som finns om isens hemligheter och samtidigt ge hopp om framtiden”, säger Sanne Houby-Nielsen.

Arktis-projektet inleddes för fyra år sedan och är ett samarbete mellan ett flertal museer, forskare, konstnärer och lokalsamhällen. Nordiska museet hoppas locka både barnfamiljer, klimatspecialister och skolklasser från hela Storstockholm. 

Lotten Gustafsson Reinius, gästprofessor vid Nordiska museet och Stockholms universitet, framhäver att utställningen är en korsning av naturvetenskap och kultur. Förhoppningen är att kombinationen kan ge nya perspektiv och insikt om vikten av det som händer i och med klimatförändringarna.

”Det som händer i Arktis stannar inte i Arktis. Och det är inga folktomma områden. Det är människors hem”, säger hon. 

I sin frusna form fungerar vatten som ett avancerat arkiveringssystem. Mammutar, metangas, radioaktivt avfall och infrusen kunskap om vår klimathistoria — allt går att se i isen. Men det frusna tinar.  

Området kring Nordpolen byter drastiskt skepnad. Temperaturen stiger nästan dubbelt så snabbt i Arktis som i resten av världen. Glaciärer faller isär, isen smälter och havsvattennivån stiger. När isen smälter blottas tidigare oåtkomliga naturtillgångar. Resurserna kan gynna lokala företag, men också ge vinster åt stormakter och utländska företag som konkurrerar om de nya möjligheterna.

”Det viktigaste jag hoppas att ni i syd kan förstå, är att Arktis inte är isolerat och långt bort. Arktis påverkas av det som händer söderut och det som sker i Arktis påverkar människor och samhällen överallt”, säger Marit Reigstad som är professor i marinekologi vid Norges Arktiska universitet UIT.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?