Annons

Smältande isar gör det möjligt för Maersk att köra genom Arktis

Den danska rederijätten Maersk planerar att göra sin första resa med ett containerfartyg genom Arktis. Möjligheten ges på grund av de smältande isarna. 

Tiden som sparas in mellan Europa och Asien i stället för att åka via Suezkanalen är upp till två veckor. Men kostnaden blir desto mer, skriver Financial Times. 

Foto:Björn Larsson Rosvall / TT

För fem år sedan sa Maersks förre koncernchef Nils Andersen till Financial Times att det skulle ta åtminstone två decennier före arktiska fartygsresor kan bli ett kommersiellt alternativ. 

Nu bekräftar bolaget att containerfartyget, Venta Maersk, kommer att lämna hamnen i Vladivostok inom de närmaste dagarna och nå St Petersburg i slutet av september.

”Testresan kommer göra det möjligt för oss att utforska den operativa genomförbarheten av containerfartyg genom Norra ishavet och samla in data", skriver Maersk, enligt Financial Times.

Det blir det första fartyget som testar rutten via Norra ishavet, en rutt som har utsetts till en potentiell långsiktig rival till Suezkanalen för handel mellan Europa och Asien. Detta på grund av de smältande isarna som gör det möjligt för fartygen att ta sig fram.

Den här sommaren har temperaturerna omkring Arktis varit ovanligt höga, med över 30 grader över de normala temperaturerna på vissa håll. 

Den norra rutten kan bespara resandet mellan Asien och Europa mellan en och två veckor, skriver Financial Times. Men den kostar desto mer jämfört med att åka via Suezkanalen eftersom det fortfarande krävs kärnenergidrivna isbrytare. Dessutom kan bara mindre fartyg genomföra resan jämfört med fartygen i Suezkanalen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera