ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Smällare kastades mot Åkessons bil

En smällare kastade mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons bil när han besökte Mariestad på torsdagseftermiddagen.

”Det kastades en banger, en kraftig smällare, efter Åkesson och livvakternas bil när han åkte därifrån”, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson till Mariestads-Tidningen.

Det finns inget uppgift om huruvida bilen träffats. En anmälan om försök till misshandel och försök till våld mot tjänsteman är upprättad, eftersom även poliser befann sig i bilen.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar uppgifterna i ett mejl till TT: ”Varje attack mot våra folkvalda politiker är en attack på vår gemensamma demokrati. Händelsen gör mig oerhört bestört och jag vill uttrycka min empati för Jimmie Åkesson och hans familj i denna stund”, skriver han.

Enligt uppgifter till Expressen kastades ett föremål precis när Åkesson hoppat in i bilen. En smäll hördes och rök syntes på platsen.

”Ingen skadades lyckligtvis och polisen agerade väldigt snabbt. Men givetvis blir man chockad när något sprängs alldeles bredvid”, säger Mikael Eriksson, stabschef hos Åkesson till tidningen och fortsätter:

”Det här var en direkt attack mot demokratin.”

Polisen har ingen misstänkt i ärendet.

Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo, säger att polisanmälan handläggs av polismyndigheten och inte av Säkerhetspolisen.

”Det var ingen som skadades vid den här incidenten. Det är vi väldigt glada för så klart. Det är vårt uppdrag att skydda den centrala statsledningen och det innebär bland annat att våra politiker ska kunna utföra sitt uppdrag tryggt och säkert”, säger hon till Expressen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies