Småföretagen: Välkommet – men inte tillräckligt

Regeringens krispaket för de mindre företagen tas emot positivt som ett steg på vägen. Särskilt de sänkta arbetsgivaravgifterna och rabatt på hyran. Men det finns farhågor att permitteringskostnaderna blir så stora att man i stället tvingas till varsel.

Jens Söderlund är vd för Söderlunds Metall i Gnosjö och planerar att permittera alla tolv anställda. Han välkomnar den sänkta arbetsgivaravgiften. Till vänster ser vi även Sanna Arnfjorden Wadström, vd Svensk Industriförening Sinf.
Jens Söderlund är vd för Söderlunds Metall i Gnosjö och planerar att permittera alla tolv anställda. Han välkomnar den sänkta arbetsgivaravgiften. Till vänster ser vi även Sanna Arnfjorden Wadström, vd Svensk Industriförening Sinf.Foto:Söderlunds Metall
Karin Johansson vd för Svensk Handel.
Karin Johansson vd för Svensk Handel.Foto:www.bjornfotograf.se, Björn Mattisson, Björn Mattisson, Björn Mattisson, Björn Mattisson, Björn Mattisson

Små och medelstora företag i en rad drabbade branscher har fått se sina kundunderlag svika och orderingång dyka på grund av coronasmittan. I det tredje krispaketet från regeringen och samarbetspartierna riktades insatserna mot dem.

Karin Johansson, vd för Svensk Handel, beskriver åtgärderna som ett steg i rätt riktning – men att det inte är tillräckligt.

”Det är positivt att vi har fått gehör för en fråga som vi har drivit väldigt länge, att hyressubventioner måste till. Det går inte att betala hyra när man inte har någon försäljning i en butik”, säger hon.

Samtidigt pekar hon på oklarheter i tolkningen och konstaterar att fastighetsägarna också måste bidra. Hon vill också se permitteringsstöd till 100 procent.

Den åsikten finns även inom industrin.

”Vi har frågat våra medlemsföretag och ser att det kan bli så många som 10 000 anställda som varslas i stället för att permitteras eftersom företagen inte klarar att betala halva lönen när verksamheten ligger nere”, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG som samlar fordonsunderleverantörerna.

Samtidigt är det flera av de nya åtgärderna som hjälper de små och medelstora industriföretagen. 

”Att familjeföretag får använda korttidspermitteringar och sänkta arbetsgivaravgifter är väldigt bra. Det ger kapitaltillskott på riktigt, men fortfarande är det för mycket som är baserat på lånehjälp”, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Svensk Industriförening, Sinf.

Storbolagens långa betaltider har länge varit ett bekymmer och coronakrisen gör frågan akut. Sinf tycker att staten borde ställa krav på att bolagen betalar sina leverantörer på 30 dagar för att få del av stödåtgärder.

”Flera storbolag har dragit iväg med betaltiderna till 90 dagar och ända upp till 120 dagar. Det är inte rimligt att mindre bolag som är på väg att gå omkull är tvingade att agera bank åt de stora jättarna”, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

Mikael Ronder är vd för både Östrand & Hansen i Bankeryd med 20 anställda och Hjo-Verktyg med 13 anställda. Båda företagen tillverkar verktyg för plåtpressning och bland kunderna finns de stora industriföretagen där en del i sin tur är underleverantörer till bilindustrin. Han är glad för den sänkta arbetsgivaravgiften.

”Det är den första åtgärden som har direkt effekt, förutom att staten tar över sjuklöneansvaret. Nu får vi kvar pengar i kassan”, säger han.

Låneupplägget där staten går in som garant till 70 procent ger han inte mycket för.

”Att låna till en maskin är en sak, den ger en inkomst. Men att bara låna blir en belastning eftersom allt ska betalas tillbaka”, säger han.

En del av personalen kommer att permitteras. En osäkerhetsfaktor är hur lång handläggningen blir hos Tillväxtverket för att få det statliga stödet.

”Med så många som permitterar lär det nog ta sin tid och det blir tufft eftersom vi måste ligga ute med pengarna under tiden”, säger han.

Nordiq Group, som tillverkar plåtkomponenter till buss- och lastbilar, har redan permitterat sina 85 anställda i Habo och infört korttidsvecka. Om en vecka stänger man helt i åtminstone två veckor.

”Våra kunder har stängt så vår orderstock är nere på noll. Vi är tacksamma för permitteringsmöjligheten men istället för att kunna permittera på 20, 40 och 60 procent skulle det finnas ett läge där man kan permittera helt och staten tar kostnaden”, säger vd:n Stefan Ottosson.

Söderlunds Metall i Gnosjö har nästan hälften av verksamheten riktad mot den tunga fordonsindustrin med AB Volvo och Scania som kunder. När fordonsfabrikerna nu har stängt ska alla tolv anställda permitterats.

”Det mest akuta är likviditeten och där är den sänkta arbetsgivaravgiften väldigt värdefull. Lån ser jag mest som att flytta fram problemet”, säger ägaren och vd:n Jens Söderlund.

Bolaget är anrikt och startades av Jens Söderlunds pappa och hans bröder mitt under brinnande världskrig 1943.

”Nu är det som att det har brutit ut ett nytt världskrig. Jämfört med finanskrisen 2008 är det här så mycket värre, mer kraftfullt och allt går snabbare”, säger Jens Söderlund som ända behåller optimismen.

”Just nu är allt jobbigt, men det kommer alltid en morgondag. Det kommer att bli bra igen”, säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?