Småföretagen bidrar mest i Åre

Åre är landets småföretagarkommun. Ingen annanstans i landet bidrar småföretag lika mycket till de kommunala intäkterna.

Bild:TT

I en rapport från Företagarna som presenteras på Åre Business Forum på onsdagen, pekas Åre ut som den kommun där småföretagen står för den största andelen av de kommunala skatteintäkterna.

42 procent av kommunens inkomstskatteintäkter kommer från företag med färre än 50 anställda, långt över rikssnittet på 29 procent.

”Det är smått unikt och tyder på att man gör något för att attrahera småföretag och få dem att växa. I Åre får många företag verksamheten att gå runt året om och det är en våt dröm om man driver ett företag som grundar sig på vinterturism”, säger Günther Mårder, vd för Företagarna.

Han säger att ju fler småföretag som bidrar till kommunens intäkter desto större är riskspridningen för kommunen.

”Om man är beroende av ett enskilt stort företag så blir det en hård smäll om de lägger ett varsel på 1.000 personer. Då ser vi panikutryckningar där ministrar åker runt och håller krismöte, men det kommer inte att hända i Åre.”

När Företagarna undersökte småföretagarnas andel av de kommunala skatteintäkterna 2013 fanns inte Åre med i toppen.

”Förutsättningarna för företagande har blivit mycket starkare i Åre sedan dess. Åre har blivit en plats som lockar smarta människor och smarta människor vill vara där det finns tillväxt och andra smarta människor.”

Günther Mårder menar att det på sikt inte är osannolikt att vi börjar tala om Åreandan istället för Gnosjöandan.

”Det kräver nog att man behåller sin topposition i en generation, men om Åre lyckas förvalta alpina VM 2019 på samma sätt som man gjorde 2007 så finns det alla möjligheter för kommunen att hålla sig i topp”, säger han.

Företagarnas undersökning bygger på offentlig statistik från Statistiska Centralbyrån och Arbetsförmedlingen, och utgår från 2015 års siffror.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?