1515
Annons

Småföretagare väljer bort skydd för anställda

Mer än hälften av Sveriges småföretagare tror att deras verksamheter inte kommer klara en längre tids sjukskrivning, visar en ny undersökning från Sifo. Dessutom struntar var fjärde företagare med anställda utan kollektivavtal att försäkra eller betala pension för sina medarbetare.

Bild:TT

En ny Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av Swedbank, visar att många småföretagare bortprioriterar sociala skydd - både för sig själva och sina anställda.

”Först och främst är man intresserad att få avsättning på sina tjänster och varor på marknaden. Det här är en fråga som inte ligger så nära, företagarna skjuter försäkringsfrågor till framtiden. Men jag tror inte att det står och faller med kostnaderna”, säger Fredrik Jutnäs, företagsekonom på Swedbank.

Omkring var fjärde företagare, 27 procent, vet inte vad de har för skydd om de skulle bli långvarigt sjuka. Dessutom tror 62 procent att deras verksamheter skulle behöva läggas ner vid en längre tids sjukfrånvaro.

”Jag tycker det är oroande. När man bygger företag är det viktigt att tänka på att inte stå för ensam. Jag skulle rekommendera att starta med en kompis, ensam är inte stark i det här fallet”.

I småföretag utan kollektivavtal är det 26 procent som varken betalar tjänstepension, inkomstbortfallsförsäkring, sjukvårdsförsäkring eller olycksfallsförsäkring för sina anställda.

Företagare? Få loss pengar - jämför factoringtjänster här (extern tjänst)

Det skulle i praktiken kunna innebära att 150.000 svenskar helt och hållet saknar skydd på sin arbetsplats, baserat på beräkningar från intresseorganisationen Företagarna om att cirka 500.000 personer i dag är anställda i företag utan kollektivavtal.

”Det förvånar mig lite, med tanke på att det råder en sådan konkurrens om arbetskraft i dag. Här finns ju en möjlighet att visa på att man tar ett socialt ansvar, genom att betala för tjänstepension och försäkringar och skaffa sig en konkurrensfördel som attraktiv arbetsgivare”, säger Fredrik Jutnäs.

S förbereder för att kunna regera på nytt

Socialdemokraterna förbereder sig på att gå i opposition. Men partiet kommer att vara redo att bilda regering på nytt om Ulf Kristerssons (M) konstellation skulle misslyckas, säger Morgan Johansson (S), till Godmorgon Världen i P1.

Den avgående justitie- och inrikesministern anser därför att det är särskilt viktigt att upprätthålla goda kontakter med andra partier.

”Det gäller MP, V, C och kanske L om de bryter sig ur den högerbur som de nu är på väg att sätta sig i. Vi måste ju vara ett parti som när som helst under den kommande mandatperioden är berett på att vara en del av en lösning för Sverige”, säger han.

Socialminister Lena Hallengren (S), som snart övergår till att bli partiets gruppledare i riksdagen, säger å sin sida till radion att man ska bedriva en ”hård och konstruktiv” opposition mot den nya regeringen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera