1515

Småföretag spås bli vinnare på Macron

PARIS. Småföretag och start ups väntas bli vinnarna på Emmanuel Macrons politik. I sitt program har han flera förslag och reformer som ska underlätta entreprenörskap och göra Frankrike mer digitalt.

Urb-it med vd Mats Forsberg och Frankrikechefen Emélie Metge på en tunnelbanestation i Paris. Bolagets kurirer använder oftast tunnelbanan i Paris för att ta sig fram till kunderna.
Urb-it med vd Mats Forsberg och Frankrikechefen Emélie Metge på en tunnelbanestation i Paris. Bolagets kurirer använder oftast tunnelbanan i Paris för att ta sig fram till kunderna.Bild:Jesper Frisk

Emmanuel Macron har flera reformer som ska få fart på det franska näringslivet rejält. Han vill sänka arbetsgivaravgifterna och bolagsskatten, skrota 35-timmars lagstadgad arbetsvecka och ta bort beskattning på övertidstimmar. Men också underlätta reglerna för att starta eget.

I Pariskvarteret Gare de l’Est har det svenska startup-företaget Urb-it sitt franska huvudkontor sedan ett år tillbaka. Här har leveranstjänsten, som via en app fungerar som länk mellan kund och fysiska butiker som vill komma igång med sin e-handel
Företaget har även kontor i London, men har funnits längre i Paris, där man har 13 medarbetare.

”Men att etablera sig på den franska marknaden var inte helt enkelt. Så jag förstår att många företag kanske tvekar, eller ger upp”, säger vd:n och grundaren Mats Forsberg.

Varför då?
”Det är till exempel enormt mycket papper som ska skrivas under och kopior av räkningar som ska signeras och skickas in. Nästan ingenting är digitaliserat, och bara för att anställa en person krävs minst tio olika blanketter.”

Men med valet av Emmanuel Macron till president kan det komma att förändras. I sitt program föreslår han bland annat en sajt som ska samla information om hur man bildar och driver företag. Reformering av anställningsreglerna skulle tas emot med öppna armar.

”Arbetsgivaravgifterna är helt klart den viktigaste frågan för oss som anställer unga och studenter för just nu håller den franska ekonomin på att dö för att det kostar för mycket och är för komplicerat att anställa”, säger Emélie Metge, Urb-its franska vd, som också driver en e-handel för barnkläder vid sidan av.

Hon berättar att hon sedan i söndags har svårt att sluta le, efter att det blev klart att Macron blir ny president.

”Vi var oerhört rädda för att Frankrike, som redan ligger långt efter när det gäller digitalisering, skulle kunna bli ett slutet land med Marine Le Pen. Men jag är oerhört hoppfull inför vad Macron kommer att kunna genomföra. Inte minst när det gäller att behålla öppenheten mot EU. Möjligheten till utbyte och samarbete mellan olika länder i Europa tror jag är en nödvändighet för att kunna utvecklas, inte minst inom start up-världen.”

Vilket stöd Emmanuel Macron får i Nationalförsamlingen kommer att avgöra hur mycket reformer han kommer kunna få igenom. Redan nu har han dock meddelat att han vill ha personer från civilsamhället i regeringen. Den framgångsrika start up-grundaren Axelle Tessandier, som anslutit sig till En Marche!-kampanjen, förekommer i spekulationerna till en ministerpost.

”Det skulle vara oerhört positivt med en minister från start up-världen, som har förståelse för digitaliseringen och är det en kvinna är det ännu bättre, eftersom start up-scenen i dag domineras av män”, säger Emélie Metge.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?