Annons

Småföretag blåsta av jättarna – ”väldiga risker”

Det är bråda dagar för arbetsgivarorganisationen Sinfs juridiska rådgivning med alla de stora omvälvningar och omställningar som landets små och medelstora företag står inför just nu. Materialbrist, leveransproblem, snabb teknikutveckling och åldrande ägare är bara några av utmaningarna.

Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf.
Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf.Foto:Sinf

”Många arbetsgivarorganisationer jobbar bara med arbetsrätt men vi tycker det måste finnas sätt även för de små företagen att få stöd juridiskt utan att bli skinnflådda ekonomiskt”, förklarar Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf.

Svensk Industriförening, Sinf, bildades för 80 år sedan av en utbrytargrupp av fabrikörer som sökte ett mer fördelaktigt alternativ till dåvarande Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF, som i dag heter Svenskt Näringsliv. Idag är dock organisationens tusentalet medlemmar till lika delar tillverkande och tjänsteproducerande företag.

Vad är det vanligaste era medlemmar vill ha råd och hjälp med affärsjuridiskt?
”Det är väldigt mycket omställningar i bolagen just nu, så det handlar ofta om förändringsarbete”, säger Sanna Arnfjorden Wadström som själv har en lång erfarenhet som företagare från familjekoncernen Intab Interface Teknik.

Ett av de områden som är aktuella i omställningsboomen är ägarskiften. Sverige har en betydligt äldre ägargrupp i små och medelstora bolagen än många andra länder.

”40 procent av Sveriges bolag kommer att behöva ägarskiftas de kommande tio åren. Vi har rekordmånga ägarskiftesprocesser i dag som vi stöttar och vi har utarbetat en modell och en arbetsprocess kring ägarskiften som kan hjälpa bolagen som en opartisk aktör.”

I pandemikrisen hamnade bolagen initialt också i en hel del force majeure-problematik. 

”Vi fick då mycket frågor kring det. Nu har bolagen lärt sig mycket av krisen och varit snabba på att ställa om. De har därmed nya tjänster och produkter och leveranser som kräver nya avtal och villkor. Där ser vi en ökad efterfrågan på stöd.”

Leveransvillkoren är något som många företag nu jobbar mer med, enligt Sanna Arnfjorden Wadström.

”Vi har under många år sett hur de mindre bolagen får till sig avtalsskrivningar från storbolagen som är ensidigt formulerade och som man inte alltid har full insikt i och förståelse av vad de innebär. Man utsätter sitt bolag för väldiga risker med dessa påskrifter. I dag jobbar många därför mer med sina leveransvillkor.”

Det nästan allt annat överskuggande problemet just nu för många företag är dock materialbrist och leveransproblem.

”Där kan vi hjälpa till med avtalen, som de mindre bolagen inte historiskt sett riskerna med, men som man nu ser på ett helt annat sätt.”

När det gäller materialbristen handlar det ofta om att hitta alternativa leveransvägar.

”Där har Sinf under sommaren startat ett projekt tillsammans med Make Trade och Kista Business Network för att hitta alternativa leveransvägar genom kontakter med ett 130-tal länder.”

På kort sikt är det förstås ofta den som betalar mest som får leverans. 

”Men på längre sikt gäller det att säkra upp och ha flera alternativ, det är något som krisen har lärt oss. Det ser vi också ett mycket stort intresse kring nu bland företagen.”

Den snabba utvecklingen i frågan om teknik, automatisering och digitalisering är också något som Sinf märker att företagen behöver hjälp med.

”I det arbetet är det viktigt att avtalsdelarna hänger med. Där har det i de mindre bolagen historiskt varit mycket muntliga avtal vilket gör att man utsätter sitt bolag för en mycket stor risk”, menar Sanna Arnfjorden Wadström.

Vad är det annars, generellt företagen bör tänka på och fokusera på som ni kan hjälpa till med?
”Ett råd jag vill ge till de små bolagen är att tänka framåt, var och vad de vill vara om tio år. Att ha ett strategiskt arbete. Vi är i en sådan enorm omställningsfas att bolagen verkligen måsta vara på tå och där kommer avtalsskrivningarna in som väldigt viktiga. Det handlar om att trygga sin framtid.”

Ni har också drivit frågan om betaltider hårt den senaste tiden. Varför är den så viktig?
”Speciellt med tanke på materialbristen just nu så behöver bolagen verkligen sina likvida medel till att betala för material, men även för att betala för de omfattande omställningarna. Då blir det väldigt skevt när de måste agera bank till storbolagen. Det sticker såklart ännu mer i ögonen när man dessutom ser bonusutdelningarna hos bolag som Volvo mitt i krisen.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera