1515

Småbolagen ökar lönsamheten

Små handelsbolag ökar lönsamheten — fastighetsbolagen går i motsatt riktning, enligt en ny prognos.

"Lönsamhetsutvecklingen är viktig för småföretagen, året börjar försiktigt bra", säger Katarina Hedström Klarin, vd på LRF Konsult.

Bakgrunden är LRF Konsults lönsamhetsbarometer för småföretag som nu prognostiserar att handeln, transport- och logistik-, service- samt byggbranschen kommer att öka lönsamheten under 2017. Den enda av de undersökta branscherna som ser ut att backa lönsamhetsmässigt är fastighetsbranschen.

"Det är kopplat till ränteutvecklingen. Fastighetsbolagen hade också den högsta lönsamheten under 2016 då det har varit ett gynnsamt ränteläge samtidigt som personalkostnaderna har visat på en nedåtgående trend", säger Hedström Klarin.

Fastighetsbranschen hade under 2016 en lönsamhet, resultat före avskrivningar som andel av omsättningen, på 34 procent. Den lägsta lönsamheten under förra året återfanns inom handeln med 6,9 procent. Trots jumboplatsen var 2016 handelns mest lönsamma år sedan 2012.

"För butikerna är inköpen väldigt avgörande för vilka marginaler de får och marginalerna har ökat i branschen. Antingen har de lyckats få ner inköpskostnaderna eller så får de mer betalt för sina varor", säger Katarina Hedström Klarin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?