ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Småbolagen där handeln är död

  • Foto: TT

Småsparare har anledning att se upp med aktier som knappt handlas alls eller bara vaknar när det är dags att ta in pengar. Flera bolag på First North och Aktietorget behöver tio år eller mer för att omsätta aktierna.
Det visar en kartläggning som Nyhetsbyrån Direkt gjort.

I samband med emissioner kan aktiviteten gå upp, för att sedan ebba ut igen.

"Det kan vara svårt för sparare som köpt på sig aktier att någonsin kunna sälja innehaven. Därför borde börserna ställa krav på minsta möjliga handel, fler ägare och mer information från bolagen", säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

"Börserna borde helt klart varna: Bolag med död handel borde avnoteras. Allt för att signalera att börsen är en handelsplats och ingen begravningsplats", säger han.

Stora skillnader mellan köp- och säljkurs kan skvallra om att intresset är lågt. Då kan ett tillfälligt uppblossat intresse i samband med en emission bli ett sällsynt tillfälle att sälja sitt innehav.

Strängt taget är det ett hälsotecken att allt fler småbolag tar in pengar från handelsplatser som First North och Aktietorget. Avanza räknar med att det blir 450 emissioner i år på börserna i Stockholm, upp 68 procent från föregående år.

Men det är inte alltid uppenbart att det är värt pengarna att ens vara med på en handelsplats. First North tar 82.000 kronor för ansökan om listning och sedan minst 73.326 kronor om året för att vara kvar, så länge börsvärdet inte passerar 183 miljoner kronor. Varje emission kostar ytterligare 40.000 kronor plus 1 promille av emissionsbeloppet, max 400.000 kronor. Och de som sköter emissionen ska ha sitt.

Prospekt behövs inte längre för att ta in under 25 miljoner kronor, och en typiskt tar bolagen in en tredjedel av det. Men de behöver ändå ta kostnaden för att hela tiden ge bra information till aktieägarna. Det verkar inte alla ha förstått, enligt Claes Hemberg.

"Börsen borde ställa krav, för bolagen själva förstår inte alltid sitt bästa. Men den diskussionen finns inte ens utan man tittar bara på antalet aktieägare, vilket är ett trubbigt mått", säger han.

https://infogr.am/855e9750-5136-4144-b50f-bb771afeca5a

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies