Annons

Börsdebutant rusar på Stockholmsbörsen – SAS faller

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med att pendla kring nollan.

Börsdebutanten Genova Property rusade i öppningen, medan SAS rekapitaliseringsplan satte press på aktien.

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT, FREDRIK SANDBERG / TT

Efter en timmes handel noteras breda OMXSPI  upp 0,2 procent samtidigt som OMXS30 ligger kring nollan. SAS faller nära 7 procent efter att under morgonen ha lanserat en omfattande rekapitaliseringsplan. 

Genova Property inledde kring 89 kronor, vilket var cirka 37 procent över noteringskursen på 65 kronor. Efter en timme noteras aktien kring drygt 81 kronor, cirka 25 procent över noteringskursen.

SAS har alltså beslutat om en rekapitaliseringsplan som stöds av bolagets två största aktieägare, den svenska och danska staten, och av den tredje största aktieägaren Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Rekapitaliseringsplanen avser att återställa det egna kapitalet med 14,25 miljarder kronor och säkra cirka 12 miljarder kronor i nya medel.

Magnolia Bostad säljer ett projekt i Ursvik på cirka 380 bostäder, förskola, lokaler och garageplatser till Heimstaden. Fastighetsvärdet vid färdigställande uppgår till cirka 1 miljard kronor. Aktien steg 5 procent.

Spelutvecklaren Starbreeze backade lika mycket. Bolaget ska genomföra en nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare på cirka 250 miljoner kronor före transaktionskostnader.

Lindab stänger verksamheten IMP Klima Group, som anses ha haft dålig lönsamhet. Engångskostnaderna, inklusive uppsägningskostnader och nedskrivningar, beräknas till 60 till 70 miljoner kronor, varav merparten påverkar rörelseresultatet under andra kvartalet. Aktien var ned en halv procent.

Orexo steg 8 procent på ett meddelande om positiva resultat från den så kallade PK-studien av OX125. Preliminära data visar snabb och omfattande absorption av samtliga tre formuleringar samtidigt som de tolererades väl, vilket stöder OX125 som akutläkemedel mot opioidöverdos. 

Spelutvecklaren MAG Interactive redovisade höjd omsättning och resultat under sitt tredje kvartal (mars-maj), men aktien tappade 13 procent. På det negativa kontot syntes höjad kundförvärvskostnader, från 12 till 26 miljoner kronor – något vd:n dock betecknade som positivt i rapporten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?