Annons

Små rörelser väntas vid öppningen i New York

USA-börserna väntas inleda den nya veckan med ganska små rörelser när amerikanska börsaktörer återvänder från tacksägelsefirandet. Börsterminerna låg runt oförändrade nivåer med en halvtimme kvar till handelsstarten.

Detaljhandelsaktier kan fortsätta att röna intresse efter den stora amerikanska shoppinghelgen när förra veckans förkortade börsdag på fredagen, Black Friday, byts mot Cyber Monday. Näthandelsjätten Amazon stängde på ännu en rekordnivå i fredags och avancerade runt procenten inför måndagens öppning, liksom Macy´s. Även Wal-Mart var aningen upp.

Republikanerna siktar mot att senaten ska fatta beslut om skatteplanen denna vecka, men enligt Wall Street Journal kan en ny analys från kongressens budgetkontor sätta käppar i hjulen för planen. Enligt budgetkontoret ger det republikanska skatteförslaget betydande skattelättnader och förmåner till de som tjänar över 100.000 dollar per år, men landets fattiga får det sämre. Beräkningar visar också att skatteförslaget skulle öka budgetunderskottet med 1.400 miljarder dollar under tio år, något som kan oroa republikanska politiker som är bekymrade om landets växande statsskuld.

Omkring klockan 15.00 låg terminerna för Dow Jones industriindex och för det bredare S&P 500 runt oförändrade nivåer. Terminen för teknikorienterade Nasdaq 100 hade backat 0,1 procent.

I fredags avslutade Wall Street veckan med halvdag, efter torsdagens amerikanska firande av tacksägelsehögtiden. Börserna bjöd på försiktigt stigande indexnoteringar, med plustecken för energiaktier.

I Asien höll fredagens uppgångar inte i sig utan veckan startade med nedgångar på nästan alla stora börser i regionen. I Europa var de ledande börserna mestadels lätt nedåt på måndagseftermiddagen.

Långa USA-räntor har gått ned från fredagen. Samtidigt har dollarn tappat mot japanska yenen men rört sig sidledes mot euron.

På råvarumarknaden har oljeterminerna backat efter att i fredags ha stigit till den högsta nivån sedan juni 2015. Även på basmetallerna var det minus.

Enligt data från Adobe Systems ökade försäljningen på nätet under Thanksgiving-torsdagen och Black Friday 17,9 procent, till rekordhöga 7,9 miljarder dollar, jämfört med samma period 2016, rapporterade Reuters. Adobe väntar sig att internetförsäljningen under Cyber Monday ska öka till 6,6 miljarder dollar, vilket skulle göra den till den största näthandelsdagen i USA:s historia.

Förlagskoncernen Time Inc har sålts till den konkurrerande mediegruppen Meredith Corporation, i en affär värderad till 2,8 miljarder dollar. Time Inc var upp nästan 9 procent i förhandeln och Meredith nära knappt 7 procent.

På måndagens USA-agenda finns siffror över försäljning av nya bostäder i oktober klockan 16.00. Försäljningen väntas ha vänt nedåt efter en kraftig uppgång månaden före.

Bland hållpunkter på USA:s statistikagenda finns bland annat hushållens konfidensindikator, reviderad BNP för tredje kvartalet, privata inkomster och privatkonsumtion och ISM-index för industrin. Fed-chefen i New York, William Dudley, talar om USA:s ekonomi på tisdag och både avgående Fed-chefen Janet Yellen och hennes efterträdare Jerome Powell talar också i veckan.
Noteringar omkring klockan 14:50

Terminen för S&P 500 oförändrad

2-åriga USA-räntan +0,0045 till 1,7488%

10-åriga USA-räntan -0,0142 till 2,3277%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?