ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Slutstrid om Merkels post – de vill bli mäktigast i Europa

  • Annegret Kramp-Karrenbauer är favorit inför omröstningen på fredag… Foto: Michael Sohn
  • …främste utmanaren anses vara Friedrich Merz… Foto: Michael Sohn
  • …men även Jens Spahn har nominerats till partiledarposten. Foto: Markus Schreiber

De tyska kristdemokraterna bestämmer på fredag vem som blir partiledare efter Angela Merkel – och på sikt Europas mäktigaste politiker.

Partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer ligger bäst till, men den mer högerinriktade Friedrich Merz är en hård utmanare.

Valet avgör hur länge den tyska koalitionsregeringen kan hålla ihop.

"Det här är ett stort val för Tyskland och därmed även för Sverige och EU", säger Tysklandskännaren Hubert Fromlet.

Angela Merkel meddelade för en månad sedan att hon avgår som partiledare efter 18 år. Beskedet kom direkt efter att kristdemokratiska CDU backade från 38,3 till 27 procent i delstaten Hessen. Hon har sagt att hon vill sitta kvar som förbundskansler till valet 2021, men valet av partiledare väntas få henne att avgå tidigare.

Beskedet utlöste en kapplöpning mot topposten i partiet som har styrt Tyskland 49 av de 69 senaste åren. Bara efter några minuter meddelade den tidigare gruppledaren Friedrich Merz, som Angela Merkel ställde i kylan 2002, sin kandidatur.

Han följdes snabbt av hälsoministern Jens Spahn, den yngsta i regeringen - och en av de hårdaste kritikerna mot förbundskanslerns öppna flyktingpolitik.

Samma måndag gick även Annegret Kramp-Karrenbauer, kallad AKK, som Angela Merkel handplockade till partisekreterare i februari, in i kampen.

De tre har under de två senaste veckorna åkt på gemensam kampanjturné. De har besökt åtta tyska städer, från östtyska Seebach med 1.800 invånare till Berlin med 3,6 miljoner invånare i fredags.

"Det har varit smockfullt på dessa möten, med tusentals besökare. Den lugna processen ger hopp om partiets framtid, att man löser frågan om Angela Merkels succession under ordnade former", säger Leif Sjöström, tidigare generalkonsul i Hamburg.

Dessutom har åtminstone åtta ganska okända CDU:are meddelat att de ställer upp. Dessa måste dock hoppas på en nominering från en av delegaterna när stämman i Hamburg öppnar på fredagen.

"Det är passande att slutstrecket för Angela Merkels karriär sätts i Hamburg. Hon är inte bara född där, utan det var också på CDU-kongressen där som dåvarande förbundskanslern Helmut Kohl fick upp ögonen för henne", säger Leif Sjöström.

Kampen står egentligen bara mellan två kandidater. Annegret Kramp-Karrenbauer har stöd av 48 procent av CDU-väljarna, enligt den senaste mätningen från Deutschlandtrend för tv-kanalen ARD. 

Friedrich Merz är tvåa på 35 procent, men fick på onsdagen tungt stöd av partiveteranen Wolfgang Schäuble, tidigare finansminister och nu talman. 

Jens Spahn är hopplöst efter på 2 procent.

Valforskaren Marc Debus säger dock att valet är svårt att förutsäga, då det avgörs av de 1.001 delegaterna, inte av partimedlemmarna eller CDU-väljarna.

"Eftersom Annegret Kramp-Karrenbauer har ett bra nätverk i partiet, regeringserfarenhet från Saarland och kan visa på goda valresultat skulle jag ändå tro att hon har en lätt fördel framför Friedrich Merz."

Om ingen kandidat får över 50 procent i den första omröstningen på fredag eftermiddag, går ettan och tvåan till en andra omgång. Om Jens Spahn blir trea väntas hans supportrar rösta på Friedrich Merz, som har liknande åsikter.

"Vinner Annegret Kramp-Karrenbauer är det troligt att CDU forstätter den moderata breda kurs som Angela Merkel har slagit in på. Om Friedrich Merz vinner går partiet i en mer konservativ riktning för att försöka vinna tillbaka väljare från Alternativ för Tyskland, AfD", säger Marc Debus, som är professor vid socialforskningsinstitutet MZES i Mannheim.

Även Hubert Fromlet, professor i internationell ekonomi vid Linnéuniversitet och tidigare chefsekonom på Swedbank, tror att AKK vinner.

"Hon har goda kunskaper och en bred förankring i partiet. Hon står för C:et i CDU, är kristen. Hon är också konservativ i en del avseenden och liberal i andra så hon representerar CDU ganska tydligt. Angela Merkel kan nog känna sig mindre hotad som förbundskansler med henne än med Friedrich Merz."

Är närheten till Angela Merkel en för- eller nackdel?
"Jag tror inte att det är en nackdel. Angela Merkel har ökat i popularitet på senare tid. Det är snarare Friedrich Merz som måste kämpa med sin närhet till finansindustrin", säger Hubert Fromlet, 

Advokaten Friedrich Merz har tagit ett antal tunga styrelseuppdrag efter att han lämnade politiken för tio år sedan. Det tyngsta är ordförandeposten i den tyska delen av världens största kapitalförvaltare, Blackrock.

Bara den ger honom 125.000 euro, knappt 1,3 miljoner kronor, om året. Totalt uppger han till Bild am Sonntag att han tjänar över 1 miljon euro, drygt 10 miljoner, om året. 

"Jag skulle räkna mig till den övre medelklassen", sa han till Bild nyligen.

Friedrich Merz har också anklagats för att sitta på dubbla stolar. Han gick 2010 in i styrelsen för bankjätten HSBC:s tyska dotterbolag. Strax därefter gav den statliga bankräddningsfonden Soffin honom i uppdrag att leta en investerare till krisande delstatsbanken West Lb. När förhandlingarna om en delförsäljning till just HSBC startade lämnade han dock sin post.

Hur skulle Friedrich Merz arbeta ihop med Angela Merkel?
"Han sa nyligen 'Vi kommer nog att komma överens' vilket inte direkt är en kärleksförklaring. Det skulle bli svårt att samarbeta om han går i öppen konflikt. Det är bättre för Tysklands anseende om man kan undvika tjafs, inrikespolitiskt och mellan CDU och bayerska CSU vilket man har haft de senaste åren", säger Hubert Fromlet.

Samtidigt har Friedrich Merz tagit öppen strid mot koalitionen med socialdemokratiska SPD, som han tycker ska förpassas till oppositionsbänken.

"Jag är helt emot att se den stora koalitionen som ett normalläge", sa han på kampanjmötet i Bremen för en vecka sedan.

Partiledarvalet innebär ett vägval för CDU.

"Om partiet ska återgå till sin kristna konservatism, då blir det Merz. Om man vill fortsätta den social-liberala linje som Angela Merkel har haft och har tjänat landet väl, då blir det AKK", säger Leif Sjöström.

Vem är bäst för partiet och regeringen?
"Friedrich Merz är nog mer dynamisk och kan bidra till att förnya partiet. AKK är mer inarbetad och kan resonera väl med Socialdemokraterna. Då håller nog den stora koalitionen längre."

Kan Angela Merkel fortsätta som kansler?
"Min tolkning är att det går det första året, oavsett vem det blir. Friedrich Merz behöver skola in sig och lära sig partiet igen. Om AKK blir partiledare är frågan vem som blir ny partisekreterare efter henne. Sedan får hon växa in i rollen."

"Krisen inom SPD är större. Där är behovet av förnyelse större, då valresultat och opinionsmätningar ligger under 20 procent", fortsätter Leif Sjöström.

Han anser att den stora koalitionen fungerar.

"Den har en lång lista på vad den ska göra, och gör det. BNP bromsar lite men Tyskland har ett gigantiskt överskott i kassan, nära 500 miljarder kronor under första halvåret, och invandrarproblemen har reducerats betydligt. Läget är utmärkt men stämningen är dålig."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies