Annons

Slutspurt hos Bukowskis – flera dyrgripar under klubban

Bukowskis auktion för klassisk konst är en av de sista slagauktionerna för året. En av höjdpunkterna där är målningen ”Timmermansgatan” av konstnären Eugene Jansson. Startpriset ligger på 3 miljoner kronor.

Auktionssäsongen lider mot sitt slut och auktionsföretagen vittnar om en högkonjunktur. På sin auktion för modern och samtida konst sålde Uppsala Auktionskammare för sammanlagt 93 miljoner kronor vilket var 40 procent över utrop. Bland höjdpunkterna syntes målningen ”Norrlandsflickor” signerad Leander Engström. Den såldes för 9,1 miljoner kronor (inklusive avgifter). 

”Det var vår främsta auktion för modern och samtid konst någonsin. Man känner att marknaden är fortsatt väldigt stark. Det är briljanta tider”, säger Magnus Bexhed, vd för Uppsala Auktionskammare. 

Bukowskis moderna auktion inbringade 107 miljoner kronor, vilket var 26 procent över utrop. Den uppmärksammade målningen ”Lokomobilen” av Otto G Carlsund såldes för 9,2 miljoner kronor (inklusive avgifter), vilket var mer än det dubbla utropspriset. Specialauktionen ”Olle Emanuelsson Collection” i oktober och auktionen för samtidskonst i november inbringade därutöver 10 miljoner kronor respektive 38 miljoner kronor.

Nu hämtar marknaden andan inför de stora auktionerna för klassisk konst som går av stapeln i början av december. Bukowskis har där ett starkt intag. Målningen ”Timmermansgatan” av Eugene Jansson med ett startpris på 3 miljoner kronor lär väcka intresse. Verket från 1897 utfördes när konstnären bodde på Södermalm i Stockholm. Verket föreställer Timmermansgatan vintrig, gråblå och upplyst med gatlyktor. Fokus är den upplysta gatan, husen längst den och känslan av att stiga ned för att sedan stiga upp, nästan mot himlen. 

”Det är under den här perioden som de blå målningarna kommer till. De kommer sällan ut på marknaden”, säger Bukowskis chefsspecialist för konst och vice vd Andreas Rydén. 

Eugene Jansson tog intryck av den norske konstnären Edvard Munch, som började visas i Stockholm ungefär samtidigt.

”Han imponerades av Munchs kolorit och driv”, säger Andreas Rydén. 

Vilka eller vem som säljer målningen är inte känt, men enligt Rydén har tavlan en gång tillhört NK:s grundare Josef Sachs. Den har sedan gått i arv inom familjen. 

Bland andra dyrgripar på Bukowskis kommande auktion finns verket ”Söndagsmorgon” av Anders Zorn. Den värderas till minst 12 miljoner kronor och tillkom sommaren 1891 då konstnären vistades i Mora under en längre tid. Målningen föreställer tre flickor som en solig morgon förbereder sig att gå till kyrkan. Vem som äger verket går inte Bukowskis ut med. 2011 klubbades samma målning på Bukowskis för 11 miljoner kronor. Konsthandlaren Werner Åmell säger att han då var säljaren.

Konkurrenten Uppsala Auktionskammare stoltserar bland annat med akvarellen ”Suzanne på förstubron” från 1910 av Carl Larsson på sin klassiska auktion. Startpriset ligger på 2 miljoner kronor. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera