1515

Slutresultatet dröjer – så går rösträkningen i USA

Joe Biden har kammat hem tillräckligt många delstater för att utropa sig till USA:s näste president. Ett slutgiltigt resultat kommer dock att dröja – röster ska räknas om och rättsliga processer pågår.

Här är läget i delstaterna där det ännu råder viss osäkerhet kring vem som vunnit.

Foto:Brynn Anderson

Demokraten Joe Biden har utsetts till valvinnare sedan han anses ha säkrat 279 elektorer jämfört med Trumps 214. Det krävs 270 elektorsröster för att knipa presidentposten.

Formellt pågår dock fortfarande rösträkningen och marginalen i en del delstater är så liten att en omräkning troligtvis väntar. President Donald Trump har också sagt att han juridiskt kommer att bestrida resultatet i flera stater där Joe Biden anses ha fått fler röster i – vilket kan göra processen ännu längre.

 

Georgia – 16 elektorsröster

Ingen vinnare har utsetts i delstaten där Biden ligger på 49,5 procent mot Trumps 49,3, med runt 99 procent av rösterna är räknade.

Ställningen är så pass jämn att rösterna troligtvis kommer att räknas om. Omräkningen får dock ske först när valresultatet i delstaten är godkänt, vilket kan dröja ända till den 20 november.

Domare i Georgia har avfärdat en begäran från Republikanerna om att sena röster inte skulle räknas.

 

Pennsylvania – 20 elektorsröster

Biden anses vinna delstaten och har, med 98 procent av rösterna räknade, 49,7 procent mot Trumps 49,0 procent. De sista rösterna väntas ta flera dagar att räkna och rösterna räknas alltid om när segermarginalen är mindre än 0,5 procentenheter.

Flera rättsliga processer pågår i delstaten. I Philadelphia har Trumpkampanjen fått utökad insyn i rösträkningsprocessen.

Trumpkampanjen ville också att räkningen av röster som anlänt efter valdagen ska stoppas. Det avfärdades av en domare Högsta domstolen i fredags. Däremot separeras de poströster som kommit in efter klockan 20 på valdagen från andra röster.

 

Arizona – 11 elektorsröster

Trump fortsätter att knappa in på Bidens ledning och med 97 procent av rösterna räknade ligger Biden på 49,5 procent mot Trumps 48,9. Det rör sig om drygt 19.300 röster till Bidens fördel.

Det blir per automatik omräkning om det skiljer mindre än 0,1 procentenheter mellan kandidaterna.

Även här väntas rösträkningen pågå in i nästa vecka.

 

Nevada – 6 elektorsröster

Biden anses ha tagit hem segern. Med 96 procent av rösterna räknade leder han över Trump med 50,1 mot 47,7 procent. Majoriteten av poströsterna väntas vara räknade under söndagen enligt lokala myndigheter, rapporterar Reuters.

Den ansvarige ministern och Nevadas högsta domstol granskar rösterna den fjärde tisdagen i november. En kandidat som har förlorat kan begära omräkning upp till tre dagar efter granskningen.

 

North Carolina – 15 elektorsröster

Med 98 procent av rösterna räknade har Trump 50,0 procent mot Bidens 48,6. Delstaten är traditionellt ett starkt republikanskt fäste men än har ingen vinnare utsetts enligt CNN.

Ett slutgiltigt resultat väntas enligt myndigheterna först i nästa vecka.

 

Alaska – 3 elektorsröster

Endast 47 procent av rösterna är räknade. För närvarande leder Donald Trump på 62,9 procent, Biden har 33,0 procent.


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?