1515

Slutprovet för alliansen

Nu är det skarpt läge för Centerpartiets och Liberalernas partiledare Annie Lööf och Jan Björklund. Partierna har ställts inför ultimatumet att delta i eller stödja en M-ledd regering. Samtidigt upprepar SD-ledaren Jimmie Åkesson hotet att fälla Ulf Kristersson i riksdagen.

Moderatledaren Ulf Kristerssons möjligheter att bilda regering tycks krympa. Nu pressar han Centerpartiet och Liberalerna i sina försök att bilda en regering.
Moderatledaren Ulf Kristerssons möjligheter att bilda regering tycks krympa. Nu pressar han Centerpartiet och Liberalerna i sina försök att bilda en regering.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Di har vid flera tillfällen rapporterat att Moderaterna till slut kan behöva gå fram på egen hand för att kunna bilda en ny regering.

Men alla spekulationer om en mindre borgerlig regering - där inte hela alliansen är med - har kategoriskt avvisats av Ulf Kristersson. Tills på fredagen.

Då kom beskedet att han nu, trots allt, är redo att gå vidare utan Centern och Liberalerna och pröva stödet för en M-ledd regering i riksdagen.

Själv kallar han förslaget för “3-2-1” då han håller öppet för hur många allianspartier som vill ansluta sig.

“Varken SD eller V skulle ges inflytande över regeringens politiska inriktning. Däremot skulle regeringen frimodigt lägga fram sin politik och pröva den i riksdagen”, skriver Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook FB -2,13% Dagens utveckling .

Enligt Ulf Kristersson är det nu upp till de övriga allianspartierna att välja väg. De som vill erbjuds en plats i en M-ledd regering och de som inte vill erbjuds istället ett samarbete i riksdagen.

“Det skulle vara alliansens reformagenda och alliansens ekonomiska politik som utgör basen för den nya regeringens politik”, skriver han.

Ulf Kristersson arbetar under stark tidspress och hans förhoppning är att kunna presentera ett regeringsalternativ för talmannen Andreas Norlén på tisdag, när tidsfristen löper ut. 

“Då får riksdagen bestämma om den kan tolerera en Alliansregering, eller hellre låta stafettpinnen gå över till Stefan Löfven”, skriver han.

Men frågan är om Ulf Kristersson verkligen klarar sig hela vägen till en omröstning i riksdagen. Beskedet från Annie Lööf och Jan Björklund har varit att de inte tänker sätta sig i en regering som är beroende av SD. Hur de agerar om Ulf Kristersson försöker gå fram själv har de ännu inte svarat på, men risken för Moderaterna är att de motsätter sig en sådan manöver.

Så sent som i tisdags meddelande Annie Lööf att hon tyckte att Ulf Kristersson gett upp S-spåret allt för lätt och att man måste vara “lite mer envis”. På fredagen visar partiets gruppledare Michael Arthursson öppen irritation över ultimatumet. 

"Det är olyckligt att det blir en offentlig debatt om förslag som processas internt inom alliansen", säger han till SVT Nyheter.

Men även om Moderaterna skulle få grönt ljus av C och L finns stora hinder i riksdagen. De rödgröna har gjort klart att de kommer att rösta nej till Ulf Kristersson i en statsministeromröstning och av allt att döma kommer även SD att göra det. Och då går det inte.

 ”Det känns helt orimligt att vi ska släppa fram en regering som tydligt deklarerar att vi inte ska få nåt som helst inflytande samtidigt som man öppnar för att S och MP kan få det. Det kommer naturligtvis inte att hända”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson i en kommentar till TT.

Ulf Kristersson medger att situationen inte är optimal och att risken finns att det blir en svag regering han får leda, om han nu får chansen. Men han slår ändå fast att han har en skyldighet att försöka. 

“Mitt förslag är bättre än det nyval som ytterst alltid hotar om inte konstruktiva politiker prestigelöst tar ansvar för situationen i landet”, skriver han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?