1515
Annons

Sluta jobba hemma – dela kontor med dina grannar

Att bo och jobba på samma plats, men ändå inte hemma, anses vara bra för miljön men också för att minska klasskillnader. I fjol lanserade den norska bostadsaktören Obos konceptet Närkontor. 

Tänk dig att du vid sidan av mataffären, dagiset och fotbollsplanen även får lära känna dina grannar på kontoret, ett kontor som är inrymt i botten av fastigheten där du bor. 

”Närkontoren gör att vi kan bygga ett samhälle där vi bor. De boende bygger kontaktnät och vi får andra typer av aktörer i våra kommersiella lokaler än restauranger med pizza och kebab”, säger Daniel Kjørberg Siraj, vd på Obos. 

Än viktigare positiva aspekter på närkontoren är minskad miljöpåverkan och möjligheten att utjämna klasskillnader. 

”Alla hem är inte byggda för att vara kontor. Det är inget som heller löser sig genom att bygga större bostäder, för det har människor inte råd med och det blir en klassfråga. Genom att erbjuda närkontor kommer vi förbi den problematiken.”

Det var för ett par år sedan, mot bakgrund av coworking-trenden, som norska Obos började fundera hur bolaget kunde utnyttja sin kompetens inom såväl bostäder som kommersiella lokaler.

Daniel Kjørberg Siraj, vd på Obos.
Daniel Kjørberg Siraj, vd på Obos.

”Vi ville skapa ett abonnemangserbjudande för kontorsytor med samma betalningsstruktur som gymkedjan Sats. Idén landade hos vårt innovationsgäng.”

I april i fjol drog Obos igång ett testprojekt i sju bostadsområden med olika förutsättningar i och kring Oslo. Det norska startup-bolaget Orbit Technology anlitades för att samordna uthyrningen och en annat norskt bolag, Go Good, för att inreda de egna närkontoren med återbrukade möbler och inventarier. 

”I ett första steg har vi vänt oss till företag som hyr platser men i nästa steg kommer vi att erbjuda dagpass för 200 norska kronor till våra drygt 500.000 medlemmar”, säger Daniel Kjørberg Siraj. 

Om pilotprojektet blir lyckat så rullar Obos ut det bredare i Norge och även på den svenska marknaden. 

En liknande idé som Di nyligen uppmärksammat är den som Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, framfört, nämligen att bostadsrättsföreningar inte bara ska tänka festlokal när det gäller gemensamma lokaler och ytor utan även gemensamma kontorsplatser. 

”Att jobba hemifrån har kommit för att stanna. Men de flesta bostäder har man köpt under de gamla förutsättningarna, att man alltid åkte till kontoret”, sa Jesper Kristensen, regionchef på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, till Di

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera