1515

Slussenbygget slår hårt mot Lallerstedt

Renoveringen av Slussen är ett hårt ekonomiskt slag mot Erik Lallerstedts restaurang Gondolen, och problemen väntas fortsätta de närmsta åren.”Det var ett extremt tufft år”, säger vd Linus Forsberg.

Bild:TT

2016 blev ett tungt år för Erik A Lallerstedt AB, familjebolaget bakom krogar som Gondolen, Vinbaren och Bakfickan. Omsättningen sjönk från drygt 99 miljoner kronor 2015 till 93,4 Mkr 2016, en minskning med knappt 6 procent.

”Det var ett extremt tufft år, framförallt för Gondolen med tanke på renoveringen av Slussen. Tillgängligheten förändras radikalt vilket slår väldigt hårt på verksamheten, det tappet är i stort sett helt på grund av renoveringen”, säger Linus Forsberg, vd för Erik A Lallerstedt AB.

Stjärnkrögaren Erik Lallerstedt har själv lämnat över ägandet i bolaget till dottern Anna Lallerstedt samt hustrun Kerstin. Hur länge verksamheten kommer att påverkas är svårt att svara på.

”När Katarinavägen kopplas på blir det bättre, men det sker inte förrän om två och ett halvt år som jag förstått det. För 2017 tror jag vi kommer ligga på ungefär samma siffror som 2016”, säger Linus Forsberg.

Försöker ni få någon kompensation för den ekonomiska smällen?
”Vi driver ärendet mot staden, där är jag förhoppningsfull.”

Trots den tuffa tiden gick bolaget 2016 med 2 Mkr i vinst efter skatt. I vanliga fall brukar däremot vinsten ligga på 5-6 Mkr.

”Man får vara nöjd under omständigheterna att det är ett positivt resultat, men det är väldigt tufft just nu med små marginaler. Vi har också ökade kostnader för att försöka locka till oss kunder”, säger Linus Forsberg.

Påverkar det här er personalstyrka?
”Det stora problemet vad gäller personal är snarare att det råder extrem brist på kompetent arbetskraft. Vi kan inte parera de dagar det är sämre och de dagar det är bättre. Det är en branschutmaning som vi försöker lösa, men det är svårt.”

Men utmaningarna till trots, allt är inte dåligt med renoveringen av Slussen.

”Det är ganska fantastiskt att se från ovan, det är inte bara negativt. När det är klart blir det en fantastisk mötesplats, då kommer vi ha fantastiska förutsättningar för vår verksamhet”, säger Linus Forsberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?