Slumpen fick gasellen att anställa - gav superlyft

Av en slump tog Värmlandsföretaget E.T.F Energiteknik Fjärrvärme steget att börja anställa. Då började omsättningen att klättra uppåt. Nu är de årets Gasellvinnare i Värmland med siktet på 100-miljonersgränsen.

Robert Nyman delägare och VD, E.T.F Energiteknik Fjärrvärme, Gasellvinnare i Värmlands län.
Robert Nyman delägare och VD, E.T.F Energiteknik Fjärrvärme, Gasellvinnare i Värmlands län.Foto:Joey Abrait

E.T.F Energiteknik Fjärrvärme är specialiserat inom fjärrvärme, men arbetar även med VA-entreprenader. Ett normalstort projekt uppgår till mellan två och fem miljoner kronor och bolaget är verksamt runt om i Mellansverige.

Basen finns i Skoghall i Hammarö kommun.

Delägaren och vd:n Robert Nyman hjälpte inledningsvis bolaget som konsult. När den dåvarande ägaren Michael Sjöholm valde att gå i pension 2017 köpte Robert Nyman bolaget och tog därefter in en kompanjon från branschen, Ulf Andreasson.

”Vi har en sammanlagd erfarenhet på 45 år från fjärrvärmebranschen”, säger Robert Nyman.

”Tidigare, under millennieskiftet, rådde det en boom på fjärrvärmemarknaden för nyinstallationer. Det var otroligt mycket villor som anslöt sig till fjärrvärmenäten och vi byggde mycket i våra dåvarande bolag i bland annat Stockholm och Göteborg”, säger Robert Nyman.

Branschen har haft ett par nedgångar genom åren, bland annat några år efter finanskrisen 2008.

”Våra kunder, energibolagen, hade redan fattat beslut om vad de skulle bygga 2009 och 2010 så där fanns det medel avsatta. Men 2011-2012 slog effekterna av krisen till på riktigt, då gick musten ur branschen fullständigt. Det var väldigt lite som byggdes och bolaget jag var delägare i då fick kasta in handduken 2012.”

E.T.F Fjärrvärme och bolagets dåvarande ägare Michael Sjöholm köpte då över ett antal projekt från konkursboet och slutförde projekten.

Då var verksamheten sådan att E.T.F inte hade några anställda utan tog in projekten och skötte allting med hjälp av underentreprenörer. 

2013 fick E.T.F ett stort projekt i Västerås. Man hade en inhyrd markfirma från Värmland som fick ekonomiska problem under entreprenadtiden. Det var egentligen det som var starten för tillväxten. E.T.F frågade de anställda som skulle bli friställda om de var intresserade att bli anställda hos dem istället. 

”Det fungerade så bra att bolaget bestämde sig för att fortsätta med dem, och sedan blev det fler och fler.”

I dag har E.T.F Fjärrvärme 18 anställda och jobbar även med en hel del underentreprenörer.

”Nästan alla projekt som vi räknar på kommer via lagen om offentlig upphandling.”

2017 och 2018 har bolaget fått ett rejält uppsving, och det är en resa som Robert Nyman och den andra delägaren Ulf Andreasson ser framför sig ska fortsätta.

En viktig del i strategin är att bolaget planerar att etablera sig i Stockholmsområdet genom en fysisk lokal med arbetsledning på plats.

”Vi har ju bara en kund i varje ort, som Hammarö Energi, Kils Energi, Mälarenergi och så vidare. I Stockholm finns det många kunder inom ett begränsat geografiskt område, som till exempel Sollentuna Energi, Stockholm Energi, Eon, Vattenfall, Norrenergi, Södertörn Fjärrvärme med flera. Plus att det byggs mycket i den regionen. För oss känns det som ett viktigt steg att få en etablering där.”

E.T.F Fjärrvärme har till stor del hållit sig till kommuner längs eller nära E18-sträckan mellan Karlstad och Stockholm, och det anser Robert Nyman vara vettigt att jobba för även i framtiden.

”Vi ska försöka att inte spreta för mycket utan hålla oss till Värmland och Mälardalen. Det blir för jobbigt med logistiken om man är på för många platser samtidigt i Sverige.”

Städer som just Stockholm, Örebro, Västerås med flera har långsiktiga utbytesplaner när det gäller fjärrvärmen, vilket enligt Robert Nyman gör att marknaden ser stabil ut även framåt.

Företaget ämnar även att skaffa egna lokaler i värmländska Kil, där många ur personalen bor. Kontor, lager, garage och tvätthall planeras.

Att få bättre ordning på det organisatoriska är högt på dagordningen just nu, och egna ändamålsenliga lokaler blir viktiga i den processen.

”Det vi vill utveckla mer är arbetsledningen och styrningen av projekten. Dessutom behöver vi förstärka administrationen för att komma ifatt. Det kostar på att växa och den delen har blivit eftersatt.”

Ett ben som växer och som Robert Nyman tror starkt på är VA, vatten och avlopp.

”Det är en tickande bomb. Hela Sverige behöver byta ut vatten- och avloppsledningar, det finns ett jättebehov. Det är så mycket underhåll som är eftersatt och har varit det under många år. Vissa kommuner gör ingenting utan det skjuts bara på framtiden.”

För E.T.F Fjärrvärme känns det naturligt att jobba med de båda benen.

”Vi kan använda samma maskiner och det är delvis samma personal. Och även där handlar det om offentliga upphandlingar.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?