ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Slovakiens premiärminister avgår efter journalistmord

  • Robert Fico. Foto: Dano Veselsk˝

Slovakiens premiärminister Robert Fico avgår efter skandalen kring mordet på journalisten Jan Kuciak, som granskade hur EU-medel förskingrats av affärsmän med kopplingar till den italienska maffian.

Sent på torsdagen avgick Slovakiens premiärminister Robert Fico. Han blev därmed det senaste av flera politiska offer i den skandal som briserat efter mordet på journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova.

Vice premiärministern Peter Pellegrini kommer att leda regeringen, som alltså inte avgår tillsammans med Robert Fico.

Robert Fico kommer inte heller lämna över styret av sitt eget parti Smer, det socialdemokratiska parti som styr i koalition med högerpopulistiska Slovakiska nationalistpartiet och Most-Híd som företräder den ungerska minoriteten i landet.

"Jag har sagt till presidenten: var så säker, jag kommer inte att lämna politiken, jag vill vara en aktiv partiledare", sa Robert Fico enligt nyhetsbyrån Reuters.

Mordet på den 27-årige Jan Kuciak har lett till de största protesterna i Slovakien sedan Sovjetunionens fall. Den grävande journalisten hade bland annat granskat korruptionsskandaler med kopplingar till Smer.

När han mördades granskade Jan Kuciak också hur italienska affärsmän med kopplingar till det kriminella nätverket Ndrangheta som bosatt sig i Slovakien hade förskingrat EU-medel.

Demonstrationerna väntas fortsätta på fredagen. Demonstranter kräver att nästa val, som är planerat till 2020, tidigareläggs.

Utredningen av mordet har kritiserats skarpt. Initialt greps sju män i början av mars men de släpptes bara några dagar senare. 

I början av veckan avgick inrikesministern Robert Kalinak, nära allierad med Robert Fico, efter hård kritik mot utredningen av mordet och krav från koalitionspartnern Most-Híd.

Det politiska kaoset i Slovakien kan få stora konsekvenser för EU, inte minst när det gäller försöken att fördjupa samarbetet kring migrationspolitiken inom unionen. Slovakien ingår i Visegradgruppen, en samling östeuropeiska länder som bland annat varit hårda motståndare mot reformer av Dublinförordningen.

Slovakien har setts som en lättare potentiell samarbetspartner för EU-kommissionen än exempelvis Ungern och Polen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer