Annons

Skatten på bostadsuppskov slopas – ”en mycket angelägen åtgärd”

Två år efter aviseringen slopas nu skatten på bostadsuppskov.

Skattebetalare som missar tåget kan ångra inbetald vinstskatt fem år bakåt.

Foto:Photographer Michael Folmer, Photographer Michael Folmer, Photographer Michael Folmer

Bostadsmarknaden har svävat i ovisshet kring uppskovsreglerna ända sedan januariavtalet skrevs under för snart ett och ett halvt år sedan. Då utlovades en slopad uppskovsränta (årlig beskattning av vinstuppskov), men utan att några detaljer gavs. Nu uppger Ekot att regeringen är överens med Liberalerna och Centern om att slopa uppskovsräntan från kommande årsskifte. Det ska gälla för nya bostadsaffärer, men också för befintliga uppskov.

Enligt Skatteverket har drygt 614.000 personer uppskov med att betala vinstskatten efter bostadsaffärer. Totalt handlar det om närmare 306 miljarder kronor i obeskattade vinster och en latent skatt på över 20 miljarder kronor.

I genomsnitt ligger uppskoven på en halv miljon kronor och den årliga skatten är i snitt 2.500 kronor.

Den årliga skatten, som är en beskattad schablonintäkt, uppgår i praktiken till 0,5 procent av vinsten. Många har valt att betala reavinstskatten efter sin bostadsaffär för att slippa den årliga beskattningen.

”Det kan bli möjligt att ångra inbetald skatt genom omprövning av deklarationen i upp till fem år bakåt”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Han betonar att det ännu är för tidigt att utlova något. Först ska ett förslag granskas och även beslutas formellt.

”Om det blir så kommer vi att ställa om systemen så att det blir enkelt att begära omprövning genom e-tjänster”, säger han.

Den som i år har deklarerat en bostadsaffär, som ägde rum i fjol, kan redan nu ändra sin deklaration om ett slutskattebesked inte har skickats ut. Men klokast är att vänta på ett formellt förslag samt beslut.

Enligt finansdepartementets promemoria, som offentliggjordes under fredagen, räknar regeringen med att slopandet av uppskovsräntan leder till ett ökat utbud av bostäder till försäljning. Det väntas även driva på priserna något.

Av promemorian framgår också att det i viss mån leder till minskad ekonomisk jämlikhet, då fler hushåll i högre inkomstgrupper väntas dra nytta av förslaget jämfört med andra grupper.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, anser att en slopad uppskovsränta gynnar bostadsmarknaden.

”Även om ett borttagande av uppskovsräntan inte tar bort alla inlåsningseffekter då vi fortfarande har stämpelskatter, så är dagens besked en mycket välkommen och angelägen åtgärd”, säger han.

Han är också kritisk till hanteringen av det maximala uppskovsbeloppet.

”Jag var förvånad över att taket återinfördes i kapitalvinstbeskattningen utan att uppskovsräntan samtidigt avskaffades, då detta bidrog till inlåsningseffekter och en försämrad rörlighet på bostadsmarknaden”, säger Robert Boije.

Enligt finansdepartementet innebär ett slopande av uppskovsräntan att statens skatteintäkter minskar med 1,72 miljarder kronor för beskattningsåret 2021.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?