1515
Annons

Slopad karensdag ökar trycket på Försäkringskassan

Slopandet av karensdagen kommer att innebära en ytterligare belastning på Försäkringskassan som redan är under hårt tryck.

Avskaffandet av sjukintyg kommer däremot att innebära lättnader för den ansträngda sjukvården.

Foto:Johan Nilsson/TT

Ersättningen för karensdagen betalas i ut efterhand och för att få den man måste ansöka om den hos Försäkringskassan.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) kommer på måndagen att ha överläggningar med representanter för Försäkringskassan för att diskutera arbetssituation och kapacitet.

”Försäkringskassan är en helt central aktör i detta. Jag beundrar tjänstemännen som fått jobba väldigt hårt och kommer att fortsätta göra det i ytterligare några veckor”, säger Shekarabi till TT.

Att man tar bort kravet på läkarintyg från den åttonde sjukdagen kommer däremot att lätta på belastningen på hälso- och sjukvård. Det kommer inte att innebära merarbete för arbetsgivarna heller.

”Det innebär bara att det rent tekniskt inte krävs något intyg för att betala ut sjukpenning.”

Ardalan Shekarabi säger att ytterligare åtgärder kan följa.

”Vi kommer att fatta en rad beslut för att anpassa oss till det specifika läget. Jag utesluter inte att det kommer att bli fler åtgärder.”

TT: Finns det inte risk för att slopat karensavdrag och borttagna krav på sjukintyg underlättar fusk med sjukpenning?
”I det här läget måste att begränsa smittspridningen komma först. Det perspektivet prioriterar vi i tio fall av tio.”


Kraftigt upp på USA-börserna – Twitter och varuhuskedjor vinnare

Humöret var på topp på Wall Street under torsdagens handel. Bland enskilda aktier rusade den anrika varuhuskedjan Macys efter sin rapport och Twitter fick fart efter ett nytt Elon Musk-besked. 

Foto:Mary Altaffer

Vid stängning noterades det breda S&P 500 upp 2 procent, Dow Jones upp 1,6 procent och tekniktunga Nasdaq upp 2,7 procent.

Varuhusjätten Macys, som även äger klassiska Bloomingdales, rusade över 15 procent i öppningen efter sin kvartalsrapport och höjd vinstprognos och stängde till slut upp 18 procent. Vinsten på 1,08 dollar per aktie var klart över förväntningarna på 0,82 dollar per aktie, enligt Refinitivs sammanställning.

Macys upprepade guidningen för försäljningen för helåret 2022 men flaggade även för att lönsamheten skulle bli högre än vad varuhusjätten tidigare räknat med. Macys räknar nu med att vinsten per aktie för helåret landar på 4,53-4,95 dollar per aktie jämfört med tidigare prognos på 4,13-4,52 dollar per aktie.

Även lågpriskedjorna Dollar Tree och Dollar General var stora vinnare efter sina respektive kvartalsrapporter med uppgångar på 22 respektive 14 procent vardera.

Twitter slutade upp 6,4 procent efter att Elon Musk utlovat att lägga mer egna pengar i budet på bolaget. Tidigare har Tesla-vd:n åtagit sig att stå för 27,25 av budets 44 miljarder dollar, men enligt nya papper inskickade till den amerikanska finansinspektionen är Elon Musks privata åtagande nu 33,5 miljarder dollar.

Tyngre gick det för läkemedelssektorn där Merck & Co föll 1,5 procent och Johnson & Johnson stängde strax under nollan.

Bland de Stockholmsbörsnoterade bolag som även handlas i USA slutade ABB upp drygt 2 procent, Astra Zeneca svagt ned med 0,2 procent, Autoliv upp 1,5 procent samt Ericsson upp 1,6 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?