1515
Annons

Slog rekord när Sverige hamstrade – bolaget som vågar satsa i krisen

SLÖINGE. Mjölk från egna kor. Glass tillverkad av svenska råvaror. Mjöl från egen kvarn. Sveriges äldsta familjeföretag Bertegruppen står emot coronapandemin med ökad mjölförsäljning och rekordinvestering.

Samtidigt har Lovisa Stenström, 14:e generationen, tagit över som vd efter pappa Per Stenström.

Per Stenström har lämnat över driften av bolaget till döttrarna Helena och Lovisa Stenström.
Per Stenström har lämnat över driften av bolaget till döttrarna Helena och Lovisa Stenström.Foto:Bo Håkansson

Rapsen är gul, gräset grönt och saftigt och solen strålar. Korna på Berte Gård i Slöinge betar lugnt i hagen. Här känns coronapandemin långt borta. 

”Det mesta i våra verksamheter pågår som vanligt men med den skillnaden att vi självklart följer Folkhälsomyndighetens alla rekommendationer. En del av det är redan vardag för oss som sysslar med livsmedelsproduktion, såsom handhygien”, säger Lovisa Stenström, vd för Bertegruppen och delägare.

Folkhälsomyndighetens restriktioner gör att intervjun sker på Berte Gård med sina 240 mjölkkor i stället för i glassmejeriet hos koncernens största bolag Sia Glass som ligger på andra sidan av E6:an. På vägen hit passerade vi koncernens mjölkvarn Berte Qvarn placerad intill Suseån sedan 1800-talet och Berte Gårds ursprungliga ladugård som numera är hem för gårdens kalvar.

Många företag har drabbats av ökad sjukfrånvaro på grund av coronasmittan men Bertegruppen och framför allt den produktionskritiska glasstillverkningen har inte drabbats så hårt som befarat.

”När vi har sjukfrånvaro löser vi det med att vi tjänstemän går in och täcker upp i produktionen. Det har uppskattats av våra medarbetare och svetsat oss samman ännu mer som ett team. Det är något positivt som vi har med oss till när krisen är över”, säger Lovisas syster Helena Stenström, hållbarhetschef och delägare.

Bertegruppen,som består av de tre bolagen Berte Gård, Berte Qvarn och Sia Glass, ökade omsättningen i fjol till 730 miljoner kronor och inledde det här året med ett starkt första kvartal med rekordförsäljning i mars på mjöl på grund av hamstring.

”Mjölförsäljningen ökade med 20 procent i mars, men ligger på normala nivåer igen i april. Mjöl och toalettpapper är något vi har gott om i Sverige och inte behov av att hamstra kan man tycka”, säger Per Stenström, systrarnas far och tidigare vd.

Med produkterfrån främst svenska råvaror, produktion i Sverige och försäljning framför allt till den svenska marknaden har Bertegruppen sluppit avbrott i leverantörskedjan på grund av pandemin.

”Vår verksamhet är baserad i Sverige. Hittills har vi varit förskonade från leveransavbrott, vi har haft leveransförseningar men då har vi kunnat ställa om i produktionen. Men vi förbereder oss på att om krisen blir långdragen att detta även kan komma att drabba oss.”

Från motorvägen ser man bygget av den nya kvarnen som ska vara specialiserad på havre istället för vete och korn, en investering på 150 Mkr, Bertegruppens största någonsin. Ett projekt som fortskrider enligt plan och ska stå klart i januari nästa år.

”Denna investering stoppas inte på grund av coronakrisen. Vi måste se till företagets långsiktiga överlevnad och kan inte ta hänsyn till kvartalsrapporter för då hade vi aldrig vågat investera i någonting. Dessutom finns en avsättning för havreråvara hos vår samarbetspartner Oatly”, säger Per Stenström.

Sia Glass är i startgroparna för en ny säsong med nya smaker och glass för veganer. Butiken intill glassfabriken har upplevt en viss hamstringseffekt.

”Kunder tycktes köpa på sig extra när man trodde att man skulle behöva sitta i karantän i två veckor. Det vi sett är minskad orderingång från restauranger som är i kris, men blir det en bra sommar så kan vi nog sälja mer i dagligvaruhandeln”, säger Lovisa Stenström.

När andra bolag flaggar för minskade satsningar på hållbarhet på grund av coronakrisen gör Bertegruppen tvärtom. Helena Stenström, utbildad livsmedelsagronom och sedan 2008 produktutvecklare på Sia Glass, axlade ansvaret för koncernens hållbarhetsarbete för två år sedan. Arbetet med att bli ett fossilfritt företag redo­visar Bertegruppen i sin årliga hållbarhetsredovisning.

”Vi har gjort mycket men vi fortsätter ta små steg hela tiden mot vårt mål. En del i det är att få bort fossila drivmedel i våra transporter och lägga över en del på tåg. Att hitta förpackningsmaterial som inte är oljebaserat och investera i ett nytt vattenkraftverk vid kvarnen för att bli självförsörjande på grön el i produktionen”, säger Helena Stenström. 

”När inte pappa finns på kontoret så sticker jag in huvudet hos Helena istället för det här gör ju vi tillsammans som delägare i familjeföretaget och förvaltare av arvet”, säger Lovisa Stenström.

Helena Stenström menar att hon inte enbart är anställd i familjeföretaget utan förväntas ta beslut som bara en delägare kan och det inkluderar ett socialt ansvar för den bygd familjen varit verksam i genom 14 generationer.

”Vi är ett familjeföretag men vi är också många andra familjers företag. Anledningen till att vi funnits i 450 år är att man genom generationer satt de mjuka värdena främst och vårdat relationen till sina medarbetare”, säger Helena Stenström.

Lovisa Stenström:
”Men vi behöver också ekonomisk hållbarhet för det är ju det som finansierar allt annat vi vill göra för vi vill fortsätta utveckla våra verksamheter och växa. Vårt mål är att omsätta en miljard kronor 2025”, säger hon.

”Nu behövs snabbt direktstöd till företag”

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera