Slipade Lucara-diamanter mot marknaden 2018

Den lilla men högprofilerade marknaden för riktigt stora slipade diamanter står inför ett spännande 2018. Då väntas nämligen den näst största respektive den sjätte största rådiamant som någonsin hittats nå potentiella köpare i slipad form.

Båda har utvunnits vid Lucara Diamonds gruva Karowe i Botswana och är till dags dato de mest värdefulla stenar bolaget sålt.

Den ena, The Constellation, såldes för drygt 63 miljoner dollar, det högsta pris som betalats för en enskild rådiamant, i maj 2016. Köpare var Dubai-baserade Nemesis, men nu är det juveleraren Di Grisogono som har uppdraget att avgöra hur slutresultatet ska bli.

Stenen har nått Israel, där den ska delas och slipas efter en längre tid av analyser.

"Den 813 carat stora rådiamanten väntas resultera i två slipade stenar på 325 respektive 100 carat, med färgklassificeringen D (det högsta betyget) och perfekt klarhet. Den större av dem kommer att vara en av världens största certifierade felfria diamanter", skriver branschorganisationen Israeli Diamond Industry i ett pressmeddelande.

Ännu större, men med ett försäljningspris på 53 miljoner dollar "bara" den näst dyraste rådiamant som sålts, är Lesedi la Rona. Den 1.109 carat stora stenen köptes i september 2017 av juveleraren Laurence Graff, kallad "the King of Diamonds".

Laurence Graff, som bildade sitt bolag redan 1960, har en lång historia av att köpa stora rådiamanter som han sedan låter slipa. Under 1960- och 1970-talen gjorde han sig ett namn genom att aktivt marknadsföra spektakulära objekt till glamorösa skådespelare och kändisar, men även till rika familjer i Mellanöstern och Asien. Bland vänner och affärspartners räknade han dåtidens toppstjärnor som Frank Sinatra och Elisabeth Taylor, liksom sultanen av Brunei.

Hur Lesedi la Rona ska delas är ännu inte bestämt, men Lucaras vd William Lamb är övertygad om att resultatet blir spektakulärt.

"Jag tror att Lesedi är i mycket goda händer. Om någon med kapacitet att köpa stenen och skapa en berättelse kring den, så är det Graff. Det kommer att gynna Lucara även på lägre sikt", sade han nyligen i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Laurence Graff lutar sig dock inte tillbaka efter att ha köpt den största rådiamant av ädelstenskvalitet som utvunnits på mer än ett sekel.

Strax före årsskiftet betalade han 16,5 miljoner dollar, motsvarande 135 miljoner kronor, för Meya Prosperity, en 476 carat stor rådiamant från Sierra Leone. Tidigare i december köpte han också den 709 carat stora Peace Diamond för 6,5 miljoner dollar, cirka 54 miljoner kronor. Graff Diamonds står också bakom 17,5-miljonerdollarsköpet av Lucaras 374 carat stora diamant i maj i fjol.

Planen är enligt Forbes att börja dela och polera nyförvärven under 2018. Exakt när de når marknaden är dock oklart. Det är inte ovanligt att det tar upp till ett och ett halvt år från analys till dess att färdiga, slipade diamanter är klara att säljas.


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?