1515

SL: Risk för trängsel när folk slappnar av

Trängseln väntas öka i kollektivtrafiken när jobben och skolan drar i gång denna vecka. Bolagen förstärker – men kan inte garantera att det inte blir trångt på enskilda turer.

Risken är stor att det blir stort tryck på kollektivtrafiken när skolorna och jobben drar i gång. OBS! Bilden från i fjol.
Risken är stor att det blir stort tryck på kollektivtrafiken när skolorna och jobben drar i gång. OBS! Bilden från i fjol.Foto:Anders Wiklund/TT

”Det vi förväntar oss och det vi tror kommer att hända – i och med signalerna från Folkhälsomyndigheten om att smittspridningen har planat ut, att färre är inlagda på sjukhus och att dödstalen sjunkit – är ju att folk börjar slappna av lite grann. Det tror vi kommer att öka trycket på kollektivtrafiken”, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

Än så länge har inga rapporter om större trängsel nått Storstockholms Lokaltrafik (SL). Jämfört med förra året är resandet de senaste veckorna ungefär 40 procent lägre.

”Enstaka avgångar vid vissa tider kan det bli mer än 50 procents beläggning och ibland mer också. Det är väldigt svårt att styra, vi har inte platsbokning och folk hör inte av sig till oss i förväg och berättar när de ska åka”, säger Claes Keisu.

Även Västtrafik, som under sommaren sett en resandeminskning med ungefär 35 procent, väntar sig ökat tryck nästa vecka.

”Varje år de första veckorna när skolorna startar och jobben drar i gång brukar det alltid uppstå lite trängsel, det tar några veckor innan resandemönstren sätter sig. I år gör vi allt vi kan för att minska den risken för trängsel”, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Skånetrafiken bedömer att det överlag kommer att vara gott om plats på bussar och tåg.

”Vi har tappat jättemånga resenärer. I dag ligger vi ungefär på 55–60 procent av det vi haft tidigare. Nästa vecka räknar vi med att skåningarna generellt kommer att ha bra plats trots att till exempel skolorna börjar då”, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.

Bland annat pekar han på Folkhälsomyndighetens uppmaning om fortsatt hemarbete som viktig i sammanhanget.

Det betyder inte att trängsel inte kan komma att uppstå. I rusningstid finns alltid en risk att avgångar är fulla, betonar han.

”Men att resandet skulle komma tillbaka till nivåer som vi hade före corona – nej, det tror vi inte”.

Operatörerna planerar flera åtgärder för att minska trycket. Dialog förs med skolor om fortsatt distansundervisning och senarelagd skolstart på morgonen. Trafiken förstärks med fler avgångar och turer. Men bolagen betonar också att resurserna är ändliga och att var och en har ett stort eget ansvar.

”Vi upprepar vår uppmaning till våra resenärer att de måste hjälpa oss genom att inte åka om de inte måste, och om de måste åka försöka undvika rusningstid”, säger Claes Keisu.

”Har man möjlighet att gå eller cykla i stället är det en jättebra möjlighet att skapa plats ombord för dem som verkligen behöver kollektivtrafiken”, säger Mette Ramquist.

På torsdag ska nya riktlinjer för kollektivtrafiken presenteras, som branschorganisationen Svensk kollektivtrafik och Sveriges kommuner och regioner (SKR) gemensamt har kommit fram till.

Frågan är vilken betydelse de får och om de förändrar något i praktiken.

”Vi har hela tiden anpassat oss efter de direktiv som myndigheterna som kan de här frågorna gett ut. När riktlinjerna kommer får vi se vad de säger. Men redan i dag lyssnar vi noga på Folkhälsomyndigheten och, i vårt fall, Smittskydd Skåne”, säger Mattias Hennius.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?