1515

Skyttens ord: Mitt folk slaktas, jag går in

Robert Bowers spydde ur sig rasistiskt hat mot judar och invandrare på nätet, månaderna innan han klev in i en synagoga och sköt ihjäl elva människor.

Massmordet utreds som ett hatbrott.

Robert Bowers.
Robert Bowers.Foto:Michael M. Santiago

46-åriga Bowers hade ett så gott som tomt brottsregister, så när som på en trafikförseelse registrerad i delstaten Pennsylvania 2015.

Han bodde i ett lägenhetskomplex omkring en halvtimmes bilfärd från den synagoga i området Squirrell Hil i Pittsburgh där han mitt på lördagsförmiddagen klev in och började skjuta omkring sig.

En granne, som The New York Times talat med, berättar att hon ofta såg honom stå och röka utanför sin bostad men aldrig stanna och prata med någon.

Han tycks dock ha tillbringat mycket tid på nätforum. Efter att i januari ha registrerat ett konto på diskussionsforumet Gab, som blivit populärt bland personer längst ut på högerkanten, började han dela med sig av en ström av antisemitiska inlägg.

"Judar är satans barn", stod att läsa i hans profilbeskrivning, enligt The New York Times.

I sina inlägg gick Bowers ofta till attack mot migranter på väg mot USA vilka han beskrev som "invaders" (ungefär: inkräktare). Han noterade med glädje hur många runt omkring honom som ytterligare skruvat upp sin retorik mot invandrare och börjat använda just det ordet i stället för "illegala", rapporterar CNN.

Han skrev också att judar i allmänhet hjälper de människor som flyr våld och fattigdom i centralamerikanska länder att ta sig mot gränsen mellan Mexiko och USA. Bland 46-åringens andra antisemitiska inlägg fanns kommentarer om att Donald Trump är omgiven av judar och att dessa skulle begränsa hans nationalistiska "Make America Great Again"-politik, enligt CNN.

I ett inlägg strax före dådet nämnde Bowers organisationen HIAS, som bland annat hjälper judiska flyktingar att ta sig till USA. "HIAS vill ta hit inkräktare som mördar vårt folk. Jag kan inte stå passiv och se mitt folk slaktas. Åt helvete med vad ni tycker. Jag går in", skrev Bowers, enligt flera medier.

Han lade även upp bilder på sin vapensamling. Bowers hade en aktiv vapenlicens och hade gjort minst sex vapeninköp sedan 1996, enligt en källa till CNN.

Han står formellt anklagad på 29 punkter, däribland elva mord samt hatbrott.

Uppemot tusen människor, många med ljus i händerna, samlades på lördagskvällen i området Squirrel Hill i Pittsburgh i USA för att hedra attackens offer, rapporterar den lokala tv-kanalen KDKA 2.

”Det är värmande att se alla som har kommit hit”, säger Emily Pressman, en av de studenter vid Taylor Allderdice High School som organiserade minnesstunden i Squirrel Hill, till KDKA 2. 

Kongressledamoten Mike Doyle, som medverkade vid ceremonin, säger att han inspirerades av dem som hade arrangerat minnesstunden.

”(Jag är) så stolt över vår gemenskap. Våra hjärtan har krossats av detta meningslösa hatbrott mot den judiska församlingen. Men att höra de här unga studenterna säga vad de har att säga och att de visar styrkan och gemenskapen som finns här – att detta inte kan krossa oss – det var verkligen inspirerande”, säger han till tv-kanalen.

Dådet inträffade när många människor hade samlats i synagogan i området Squirrel Hill för att fira sabbaten. Det pågick bland annat en namngivningsceremoni när gärningsmannen anlände. Han tros ha agerat ensam när han öppnade eld, beväpnad med ett gevär och tre pistoler. Enligt uppgifter ropade han "alla judar måste dö" när han öppnade eld.

När Bowers efteråt försökte lämna lokalen, möttes han av polis. Han barrikaderade sig då inne i byggnaden men kunde gripas efter eldstrid med polisen. Då hade 20 minuter gått sedan första skottet avfyrades. Alla elva människor som dödades var vuxna. Ytterligare sex personer vårdas på sjukhus, utöver gärningsmannen, fyra av dem är poliser, enligt Pittsburghs säkerhetschef Wendell Hissrich.

Presidenten Donald Trump beklagar dådet på Twitter : "Hela USA sörjer massmordet på judiska amerikaner … Vi måste alla arbeta tillsammans för att få bort antisemitismens gift från vår värld", skriver han.

Trump har även gett order om att amerikanska flaggor ska vaja på halv stång på alla offentliga byggnader till och med onsdag.

Även statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström tar till twitter för att fördöma attacken. "Ytterligare en skrämmande påminnelse om att antisemitismen måste bekämpas varje dag, överallt", skriver Löfven, medan Margot Wallström skriver:

"Fördömer kraftfullt den hemska antisemitiska attacken som ägde rum i en synagoga i Pittsburgh. Våra tankar är med offren, deras familjer och nära och kära."


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?