ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Skyttedal: ”Vi har träffat en nerv i den svenska folksjälen”

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett historiskt valresultat presenterades vid 23 till en jublande publik på Kristdemokraternas valvaka. Det tidigare preliminära resultatet krossades och den nya siffran pekar på 8,6 procent och två säkrade mandat. 

”Det är uppenbart att vi har träffat en nerv i den svenska folksjälen”, säger Sara Skyttedal till Di. 

Det tidigare rekordet som stått sig i 20 år har blivit omsprunget med en hel procentenhet. För första gången har KD säkrat två mandat i Europaparlamentet och glädjen visste inga gränser när siffran först dök upp på valvakans skärm. 

”Det känns fantastiskt, vi har visat vad vi går för. Väljarna har gett oss ett stort förtroende i kväll”, säger toppkandidaten Sara Skyttedal till Di kort efter att resultatet presenterats. 

Tillsammans med David Lega är siktet nu inställt på Europaparlamentet. 

”Det är svårt att ta in, det är obeskrivligt”, säger en tagen David Lega som tror att hemligheten bakom partiets framgång beror på samarbete.  

”Jag tror att det hänger väldigt mycket på att vi är ett starkt lag som jobbat tillsammans hela vägen.”

Under valvakan fanns en tydlig oro för att senaste veckans skandaler skulle komma att påverka hur svenska folket röstade. Enligt Sara Skyttedal visar kvällens resultat något helt annat. 

”Det är uppenbart att det inte har lönat sig när andra har försökt smutskasta oss. Nu kan vi se att väljarna står högre än vad många partier gör”, säger hon. 

Huruvida Sara Skyttedal kommer att sabrera en flaska bubbel är oklart men att hon kommer att fira står helt klart. 

”Jag kommer definitivt dricka champagne. Definitivt.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies