1515
Annons

Skulpturparken öppnar portarna i coronaanpassat format

Carl Eldhs ateljémuseum släppte in mindre än 50 besökare åt gången redan innan corona. Nu öppnar det lilla museet för säsongen, med en ny utställning av Bella Rune. 

Textilkonstnären Bella Rune visar sina verk i skulptören Carl Eldhs bostad, som är en del av ateljémuseet i år. Det lilla museet norr om Vasastan i Stockholm släpper in ett litet antal besökare åt gången.
Textilkonstnären Bella Rune visar sina verk i skulptören Carl Eldhs bostad, som är en del av ateljémuseet i år. Det lilla museet norr om Vasastan i Stockholm släpper in ett litet antal besökare åt gången.Foto:Petronelle Halvorsen
Foto:Petronelle Halvorsen

Carl Eldhs ateljémuseum beskrivs av många som en dold pärla i Stockholm. De senaste åren har dock fler och fler utländska turister hittat hit och tack vare den bildsköna miljön som publicerats flitigt på sociala medier har även en yngre publik börjar besöka museet. 

Skulptören Carl Eldh (1873-1954) var en av Sveriges mest anlitade konstnärer under 1900-talets första hälft. I mer än tre decennier levde och arbetade han i den ateljé som i dag är museum. 

Träbyggnaden ritades 1919 av Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stadshuset i Stockholm, och rymmer flera hundra verk från Carl Eldh. I museet finns statyetter från skulptörens studieår i Paris, porträttbyster och skisser samt förlagor till kända verk som ”Ungdom”, ”Löparna”, ”Titanen” och ”Brantingsmonumentet”, allt sparat som när Eldh själv levde där.

Museet ligger i Bellevueparken, strax intill Vasastan i Stockholm. Sedan 1963 är det öppet för allmänheten. I vanliga fall släpps 30 personer in åt gången i samband med visning. Nu blir det istället drop in, med max 15 personer åt gången. Ett enkelt självserveringskafé kommer också att finnas i trädgården.

”Parken och trädgården finns, så man kan vara utomhus om man skulle behöva vänta på att få komma in”, säger museichefen Åsa Cavalli-Björkman.

Carl Eldhs ateljémuseum brukar öppna redan i april, men med anledning av corona tvingades man skjuta på säsongsöppningen. Finansieringen är redan ett huvudbry,

”Vårt stora intäktsbortfall kommer nu. Vår huvudsäsong är sommaren och nu kanske turisterna uteblir. Det är om alla stockholmare får för sig att komma hit som det kanske kan väga upp”, säger Åsa Cavalli-Björkman.

I samband med att museet firade femtioårsjubileum 2013 invigdes en ny utställningslokal i Carl Eldhs före detta bostadsdel och en satsning på att låta samtida skulptur möta Eldhs verk inleddes. 

I år är det textilkonstnären Bella Runes tur.

”Jag är intresserad av skulptur och offentlig skulptur, då har man en nära relation till Carl Eldh. Jag har alltid gillat den här platsen. Det är inte ett museum, utan det var faktiskt här han arbetade. Varje gång jag kommer hit upptäcker jag nya saker. Det är fantastiskt att vara nära någons arbetsplats. Något med rummet och blekheten, lite som att färgen spolats bort.”

”Sen tycker jag att han har väldigt fina kvinnoporträtt, det är inte kvinnor som är för någon annans blick. Det är kvinnor som känner stark sorg och smärta.”

Utställningen ”Skendöd” består av en serie verk placerade runt om och utanför ateljén. Bland annat hänger handfärgade mohairskulpturer i det stora huvudrummet. Centralt i Bella Runes konstnärskap är tråden.

”Det finns en provokation i att kalla något för skulptur som inte bär något annat än luft”, säger Bella Rune.

”Jag har intresserat mig för skillnader och likheter i Carl Eldhs och min skulpturala produktion. Tittar på saker som har att göra med fysikalitet och stämning och kropp. Jag har försökt sätta våra praktiker med varandra och se vad som händer.”

Ett annat verk utgår från en arm i Carl Eldhs ”Strindbergsmonument”, som Bella Rune har skannat, 3D- printat i miniatyrformat i flera exemplar och sammanlänkats i ett system av trådar.

”Många av verken är skulptur som är i spänning och inte är statiskt. Jag har velat hitta ett läge som befinner sig någonstans mellan rörelse och stillhet.”

Utställningen har producerats med stöd av Kulturrådet, Pontus Bonnier, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Kungliga Patriotiska Sällskapet, Galleri Magnus Karlsson och Stockholms stad.

 

 

Innehåll från CuebidAnnons

Företagen behöver stå bättre rustade inför det ökade cyberhotet

Idag kan alla företag räkna med att utsättas för försök till dataintrång. Hoten förändras ständigt, samtidigt som många verksamheter inte har resurser nog att identifiera ett säkerhetsintrång. Cuebid hjälper företag att undvika mardrömmen att obehöriga kommer in i systemen.

Dataintrång är en attraktiv marknad för cyberbrottslingar. Riskerna är låga, vinsterna goda och motståndet minimalt. Oftast behövs det inte mer än ett användarkonto för att kunna orsaka ett företag stor skada.

– Utsätts man för en attack kan det få en mängd olika konsekvenser. Hela verksamheten kan stängas ner eller information manipuleras på olika sätt. Ofta ställs företagen inför två val – att betala eller lösa det på annat sätt – och oavsett vilket blir det ofta väldigt kostsamt, förklarar Niklas Dahl, vd Cuebid Väst.

Tiden viktig vid intrång

Ju tidigare intrånget uppmärksammas ju större chans att minska skadorna.

– Många attacker sker i samband med högtider då företagen har stängt eller minskad bemanning, förklarar Niklas.

IT-miljöerna har växt snabbt och många företag saknar både resurser i form av tid men även kunskapen som krävs för att hitta intrång och hantera dem snabbt. 

– Det är inte så konstigt att många företag känner en oro och en ovisshet inför hoten om dataintrång. Hoten förändras ständigt och blir fler och fler, menar Niklas.

Övervakning dygnet runt

Genom att vända sig till en extern expert kan man få hjälp att implementera avancerade lager av säkerhetsmekanismer som hela tiden anpassar sig för att hantera det föränderliga hotlandskapet. 

– Vi erbjuder kontinuerlig säkerhetsövervakning, dygnet runt, varje dag året om. Våra algoritmer upptäcker oväntade händelser och kan direkt gå in och isolera problemet så att det inte fortsätter att sprida sig, berättar Thomas Hedströmmer, Cuebidkoncernens säkerhetsarkitekt. 

Varje larm eller åtgärd hanteras av erfarna säkerhetsanalytiker. Det utsatta företaget kontaktas efter en förutbestämd rutin och kan själva bestämma hur de vill gå vidare. Cuebid tar ansvar för att övervaka och kontrollera om något sker och kan agera direkt och på så sätt minimera skadan. 

– Våra kunder kan sova bättre om natten när de vet vi ständigt är där och skyddar verksamheten, säger Thomas Hedströmmer.

Testa säkerheten i din IT-Infrastruktur genom vårt pentest 

Utbildning av anställda en viktig del

Att utbilda sin personal i IT-säkerhet är en annan viktig del. Majoriteten av attackerna initieras av medarbetarna när de till exempel klickar på en länk i ett e-postmeddelande. På Cuebid har man utvecklat en plattform med flera korta utbildningstillfällen.

– Utbildningsplattformen är ett starkt kompletterande erbjudande till våra övriga säkerhetslösningar. Är de anställda uppmärksamma och medvetna om vilka risker som finns stärker det hela företagets it-säkerhet. avslutar Johan Malmberg, koncern-vd Cuebid.

Analyser er IT-miljö med oss

Om Cuebid: 

Sedan 2009 har Cuebid hjälpt över 500 svenska företag att undvika mardrömmen att få ett IT-intrång. Vi är en tjänsteleverantör inom cybersäkerhet, kommunikation, datacenter och molnlösningar.

Läs mer om Cuebid här! 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cuebid och ej en artikel av Dagens industri

Nord Stream 2 tömd på gas

Nord Stream 2 är tömd på gas, skriver danska Energistyrelsen på Twitter. Det rapporterar danska TV2.

Foto:Forsvaret, Danska Försvaret

Prognosen efter att läckorna på de båda gasledningarna upptäcktes i början av veckan var att gasen kunde vara slut på söndagen. Nu uppger företaget Nord Stream för Energistyrelsen att det har uppstått ett stabilt tryck i ledningen, vilket tyder på att all gas har läckt ut.

Det framgår inte hur statusen är för Nord Stream 1.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera