Hoppa till innehållet

Annons

Skulptör gör comeback i Stockholm – efter succéutställningen

Efter succéutställningen på Djurgården 2018 gör den katalanska skulptören Jaume Plensa comeback i Stockholm.

På torsdag vankas vernissage för åtta nya verk på Galleri Andersson/Sandström.

Jaume Plensa.
Jaume Plensa.Foto:Ines Baucells
”Minnas Words”, en kvinnoskulptur på nära 2 meter, hängandes från taket med slutna ögon och pekfingret tryckt mot munnen.
”Minnas Words”, en kvinnoskulptur på nära 2 meter, hängandes från taket med slutna ögon och pekfingret tryckt mot munnen.Foto:evelina carborn

Jaume Plensas signifikant långsmala kvinnoansikten pryder museer och samlingar runt om i världen. Han är även berömd för sina offentliga skulpturer i kolossalformat i städer som Chicago, Dubai, London, Nice, Tokyo och Borås.

Utställningen Slowness på Galleri Andersson/Sandström visar tre små och fem mellanstora verk. Det första som möter besökaren är ”Minna’s Words”, en kvinnoskulptur på nära 2 meter, hängandes från taket med slutna ögon och pekfingret tryckt mot munnen.

Utställningens titel Slowness är ingen slump.

”Vi lever alla i en speciell tid. Pandemin gör livet långsammare. I tider som dessa behöver vi vara positiva”, säger Jaume Plensa.

Hans verk uppmuntrar betraktaren att stanna upp och vända blicken inåt för att få kontakt med sitt inre, reflektera och på så vis nå en större kunskap om och förståelse för både sig själv och andra.

Är det därför som utställningens verk blundar?

”Ja. Ögonen är sällan det bästa sättet att betrakta världen på. I dag översköljs vi av visuella element och det är hög tid att se inuti oss själva i tystnad. Den som vänder blicken inåt kan se ett otroligt landskap och upptäcka hur mycket skönhet, drömmar och kapacitet som de bär på inom sig själva.”

Jaume Plensas kvinnoskulpturer sluter ögonen även i vanliga fall.

”Mina skulpturer är imitationer av människor som gör det. Att sluta ögonen är inte detsamma som att blunda för omvärldens realiteter.”

Vad ser du själv när du vänder blicken inåt?

Jaume Plensa skrattar till.

Han håller med om att kärlek och kriser öppnar, frivilligt eller tvingande, människors inre och personliga utveckling, men vill inte berätta om sina egna erfarenheter, sitt leverne eller vad han gör med pengarna som konsten inbringar.

”Det viktiga är inte jag, utan vad som händer hos betraktaren. Konstnärer skickar små meddelanden i flaskor i livets ocean. Vem vet på vilken strand som de når fram till?”

Flaskpost, alltså. Om än som skulpturer i gjutjärn, stål och brons, ibland i kolossalformat på flera meter – för att upptäckas av även ovana ögon, inte bara ses av redan frälsta konnässörer.

Hälften av de åtta verken är redan sålda. Priserna varierar från 100.000 euro till 370.000 euro, exklusive moms.

Foto:evelina carborn

Skulpturerna tas fram med modern teknik. Först scannar han modellens ansikte under en dag och bygger därefter datoriserade 3D-modeller.

Jaume Plensa skapar ofta hybrider av energi, poesi, filosofi och psykologi. Han liknar sin konst vid en spegel, och tar verket ”Crown Fountain” i Chicago med 1.000 porträtt av lokala invånare som exempel.

”Intentionen är inte att lyfta fram en enskild person. Dessa anonyma porträtt kan vara din pappa, din mamma, syster, granne eller vän. Alla representerar någon av oss, och vi är alla starkt sammanlänkade med varandra”, säger han.

Ungefär som aspträdens rötter i Colorado, som konstnären besökte under en av sina resor. 

”Alla träd delar samma rotsystem, om än under marken och osynligt för ögat.”

Själv växte han upp i ett akademiskt hem, omgiven av litteratur, och fascinerades tidigt av poesi. Jaume Plensa är känd för sin fäbless för alfabetet i alla slags kulturer.

Ibland byggs den skulpturala formen upp av virvlande bokstäver, som i ”House of Knowledge”, en ihålig sittande människa med en höjd på åtta meter i Borås.

”Bokstäver är min hyllning till livet. En bokstav betyder inget, men sätter du ihop dem bildar de ord, som uttryck för delad gemenskap och information, ett slags kollektivt minne. Tillsammans skapar vi familj, grannskap, städer och länder.”

När vet du att ett verk är färdigt?

”Det är den svåraste delen i mitt arbete. Kanske allt är en enda ”work in progress”. Min önskan är att mina verk ska bära på ett budskap om hopp.”

Människans hopp och drömmar är som fåglarnas vingar, enligt Jaume Plensa:

”Det är hoppet och drömmarna som får oss att lyfta och flyga.”

Innehåll från AdeccoAnnons

Så täcks kompetensbehovet för den gröna omställningen

Malin Persson, VD, och Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan, på Adecco Group Sverige.
Malin Persson, VD, och Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan, på Adecco Group Sverige.

Svensk industri, i synnerhet i Norrland, skriker efter kompetens för att klara de pågående industrisatsningarna inom den gröna omställningen.

– Ska det lyckas måste företagen börja se potential och förmåga snarare än vilken erfarenhet man har, säger Malin Persson, VD Adecco Group Sverige.

En historiskt stor satsning på fossilfri industri växer just nu fram i Norrland där framför allt stål- och gruvindustri ställer om mot en mer hållbar produktion. Hundratals miljarder investeras i ny produktion och infrastruktur. Behovet av arbetskraft med olika typer av kompetens är stort och kommer att öka än mer i framtiden.

– Den gröna omställningen är den största förändringen av arbetsmarknaden i modern tid. Det kräver nya lösningar och tankesätt, säger Malin Persson, VD Adecco Group Sverige.

Adecco Group levererar HR-lösningar och är ett av världens största rekryterings- och bemanningsföretag. Man arbetar just nu intensivt med att hjälpa till att täcka kompetensbehovet i Norrland. En uppskattning är att ungefär 100 000 människor kommer att flytta bara till Västerbotten de kommande åren. 

– Vi har bland annat inlett ett väldigt spännande samarbete med ett stort industriföretag i norr där vi genom kontakter med våra kollegor i andra delar av Europa flyttar personal till norra Sverige för att lösa den kompetensbrist som inte kan lösas lokalt, säger Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan på Adecco Group Sverige, och fortsätter: 

– Här har vi en unik lösning i branschen, där vi kan nyttja vår globala styrka.

Adecco satsar på att rekrytera inom Sverige

Förutom att locka människor från Europa att flytta till Sverige vill Adecco också locka svenskar att flytta norrut. Nyligen lanserades projektet Välkommen till Norrland, som genom berättelser och annonser ska locka fler människor att flytta dit jobben finns.

– Genom att satsa på att få människor att flytta och etablera sig norrut testar vi nya vägar och skapar fler förutsättningar till matchningar på den gröna arbetsmarknaden, säger Fredrik Åberg.

Och det är inte bara teknisk kompetens som behövs. Även offentlig sektor och andra delar av samhällssektorn kommer att behöva rekrytera i takt med att befolkningen växer.

Bredda synen på kompetens är nyckeln

För att klara av att möta kompetensbristen kommer samhället att behöva utnyttja och söka kompetens i hela befolkningen, inte minst bland nyanlända. 

– Rekryterings- och bemanningsbranschen är ganska konservativ, och man kräver svenska och engelska i tal och skrift. Här vill vi utmana och se bortom de traditionella sätten att rekrytera. Man måste fråga sig vad man egentligen behöver för att klara en arbetsuppgift och hur snabbt man kan lära sig det, säger Malin Persson. 

– Både rekryteringsbranschen och företagen måste tänka bredare. Det sker ett stort kompetensslöseri när vi inte lyckas inkludera alla grupper på arbetsmarknaden, avslutar hon.

Läs mer på: www.adecco.se/valkommen-till-norrland/ 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adecco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera