Hoppa till innehållet

Annons

Skulle leta liv på Mars - räddar för tidigt födda

Från att leta liv på Mars till att rädda liv på jorden. Rymdteknikbolaget Fourth State Systems är bara ett exempel på hur rymdinnovationer kan komma till lika bra eller bättre användning ute i dagens samhälle.

Ordförande Martin Berglund och Anders Ajaxon Persson i labbet.
Ordförande Martin Berglund och Anders Ajaxon Persson i labbet.Foto:Jack Mikrut

Anders Ajaxon Persson, forskare i rymdteknik vid Uppsala universitet och medgrundare av företaget Fourth State Systems, har gjort en spännande resa med sin innovation och sitt bolag.

”Vi ville utveckla ny teknik för att leta efter spår av liv på Mars. Det blev en gassensor som kan titta på koldioxidsignaturer och som kan visa om kolet har gått igenom en biologisk process.”

Det här var tio år sedan. Marsplanerna har nu reviderats.  

”Vi insåg att vår sensor hade en del intressanta egenskaper som vi inte skulle utnyttja i rymden och på Mars, som att den kan analysera väldigt små mängder prov. Det gjorde att vi hittade ett användningsområde inom neonatalvård, för att övervaka för tidigt födda barns hälsa. Så det är vår nya tillämpning som vi fått stöd av rymdinkubatorn att utveckla.”

Varje år föds 15 miljoner barn för tidigt. En miljon dör även om tre fjärdedelar hade kunnat räddas om de hade fått tillräcklig vård. 

”Orsaken att de inte får det är att dagens neonatalvård är för komplicerad och dyr för att erbjudas alla.” 

Den lilla gassensorn som bolaget utvecklat är en ny lösning för att kontinuerligt kunna mäta syre och koldioxidhalten i blodet på för tidigt födda barn.
Den lilla gassensorn som bolaget utvecklat är en ny lösning för att kontinuerligt kunna mäta syre och koldioxidhalten i blodet på för tidigt födda barn.Foto:Jack Mikrut

Här hoppas nu Fourth State Systems kunna komma till undsättning.

”Det blev ett långt kliv, från att leta efter liv på Mars till att rädda liv på jorden”, konstaterar Anders Ajaxon Persson.

I dag finns en fungerande prototyp som demonstrerats på laboratorienivå.

”Medicinteknik kräver dock en hel del som affärscase med all reglering av marknaden som finns och kliniska studier som krävs. Vi ska nu inleda den regulatoriska processen och tittar också på skalbarhet i tillverkningen.”

Bolaget har så här långt klarat sig med mjuka stödpengar från rymdinkubatorn, Vinnova och EU, men tittar nu på möjligheterna att ta in riskkapital.

Men Marsplanerna då?
”De finns kvar, rymdspåret är öppet. Men problemet är att komma med ut dit, där chansen kanske är en gång vart tionde år. Och europeiska ESA:s Exomars ser nu inte ut att bli av eftersom den skulle skjutas upp med en rysk raket. Så medicinteknikmarknaden är förhållandevis lätt ändå jämfört med att ta sig till Mars”, erkänner Anders Ajaxon Persson.

”Det blev ett långt kliv, från att leta efter liv på Mars till att rädda liv på jorden”, konstaterar Anders Ajaxon Persson om Fourth State Systems resa.
”Det blev ett långt kliv, från att leta efter liv på Mars till att rädda liv på jorden”, konstaterar Anders Ajaxon Persson om Fourth State Systems resa.Foto:Jack Mikrut

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera