ANNONS:
Till Di.se

Skuldtyngd flygjätte till salu

Det statliga indiska flygbolaget India Air dras med miljardskulder. Nu har regeringen tröttnat och bestämt sig för att sälja hela eller delar av bolaget, rapporterar Bloomberg.

Indiens regering har beslutat sig för att sälja hela eller delar av det statligt ägda flygbolaget Air India. Bolaget har skulder på över 67 miljarder kronor och har dessutom gått med förlust de senaste 10 åren.

Det är inte första gången en indisk regering försökt göra sig av med det problemtyngda flygbolaget. För drygt 20 år möttes liknande försäljningsplaner av starkt politiskt motstånd, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Knappt 17 procent av flighterna till och från Indien går under Air Indias flagg och bolaget har drygt 13 procent av den inhemska marknaden.

Lågpriskonkurrenten Indigogo har tidigare meddelat att de är intresserade av att köpa Air Indias internationella verksamhet. Marknaden blev måttligt imponerad av utspelet och Indigogos aktie sjönk 8 procent över två dagar.

"Givet den nuvarande röran hos Air India och dess ineffektiva tillstånd finns det inte direkt en kö av människor som bankar på dörren för att få kasta bort pengar", säger Saj Ahmad, analytiker på Londonbaserade Strategic Aero Research, till Bloomberg.

Oavsett vem köparen är lär den indiska regeringen få svårt att kontrollera sina impulser att försöka styra omstruktureringen av Air India under en ny ägare enligt Robert Mann, vd för det amerikanska konsultbolaget R. W. Mann & Co som specialiserat sig på flygbranschen.

"Ingenting får mig att tro att det skulle bli annorlunda den här gången", säger han till Bloomberg.

Köparen får inte bara själva flygverksamheten. India Air äger också kommersiella fastigheter nära Londons flygplats Heathrow så väl som tomter i Tokyo, Hongkong och Nairobi. Det är resterna av flygblagets glansdagar under den första halvan av 1900-talet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies