ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Sjöstedt om ränteavdragen: Beredda att prata även med de borgerliga

  • Foto: Amanda Lindgren

Turkiet och de svenska hushållens höga skulder är de största hoten mot svensk ekonomi för närvarande.

Det säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför riksdagsvalet.

Den största utländska risken för svensk del just nu är Turkiet, enligt Vänsterledaren.

”Erdogan är ju inte bara en demokratisk katastrof för Turkiet och en dålig ledare för regionen, utan han leder ju landet mot en ekonomisk krasch. Och när två sådana typer som han och Trump möts kan ju lite vad som helst hända”, säger Jonas Sjöstedt och tillägger att Trump och Erodgan liknar varandra i det att de kombinerar stor omdömeslöshet med stor handlingskraft.

Han tycker att det länge funnits behov att vara tuffare mot Erdogan inte minst när det gäller mänskliga rättigheter.

Även om Turkiet är en förhållandevis liten ekonomi så kan problemen snabbt spridas till det europeiska banksystemet, påpekar partiledaren. 

När det gäller svensk ekonomi tycker Sjöstedt att den i grunden är stark, och pekar på stora överskott, stark export, goda skatteintäkter, och låga räntor.

”Men vi lever i en utdragen högkonjunktur och det ska man veta om. Krisen kommer oftast inte hemifrån, utan den kommer utifrån. Då måste man vara rustad. De starka statsfinanserna och investeringar i att ha en välutbildad arbetskraft och bra infrastruktur är så mycket bättre än att sänka skatterna och sen stå naken när krisen kommer”, säger Sjöstedt.

Han betonar att de som riskerar att falla ut från arbetsmarknaden behöver vara "bättre rustade" när det vänder, men det är också viktigt att hjälpa de svenska företagen genom att ha en järnväg och ett utbildningssystem som fungerar, att det ska gå att hitta arbetskraft och ge hjälp med klimatomställningen.

Vänsterledaren ser samtidigt stora flaskhalsar, inte minst på grund av bostadsbristen, och säger att ett av de största hoten mot svensk ekonomi är den privata skuldsättning som är kopplad till bostadsbubblan.

Vänsterpartiet har en längre tid drivit frågan om en stegvis nedtrappning av ränteavdragen på bolån.

”Vi är beredda att sätta oss ner och prata även med borgerliga partier. Jag tror att det vore bra för stabiliteten. Jag tror att både Socialdemokraterna och Moderaterna inser att det är rätt, men de vågar inte göra det”, säger han.

Sjöstedt säger att han "hoppas vi sätter oss ner efter valet och gör det". Om man kombinerar en stegvis nedtrappning av ränteavdraget med en "kraftfull" politik för bostadsbyggande, också med lägre hyror, skulle man göra något åt det potentiella hotet mot svensk ekonomi som en bostadsbubbla skulle kunna bli, enligt partiledaren.

Han framhåller att det är väldigt viktigt att man kan amortera även om räntan stiger lite och lyfter fram förslaget som partiet presenterade i veckan om att pressa ned bankernas bolånemaginaler och införa en ny modell liknande den finska modellen för bankkundernas förhandlingar om bostadsräntan.

”Om vi skulle lyckas med det skulle det spara 14.800 kronor per år åt svenska hushåll med ett tvåmiljonerslån… Det skulle vara en oerhörd hjälp till svenska familjer”, säger han och tillägger att om Nordea kan ge sådana lån i Finland kan de göra det i Sverige också.

Vänsterpartiet ser goda förutsättningar att få en nyckelposition i regeringsbildningen i höst och tänker utnyttja denna ställning fullt ut.

”Gör vi ett val runt 9-10 procent, som mätningarna visar nu, skulle det vara ett väldigt bra val för Vänsterpartiet. Då har vi sannolikt nyckeln till varje regering där Socialdemokraterna ingår och den nyckeln tänker vi använda för vänsterpolitik”, säger Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt ser ingen risk för att det kan bli stökigt på den svenska finansmarknaden vid ett oklart politiskt läge efter valet eftersom den makroekonomiska stabiliteten i landet är så stor och den ekonomiska utvecklingen stark.

”Sen behöver vi ha en statsbudget och vi är helt beredda att fortsätta budgetsamarbetet också i en oklar parlamentarisk situation för att se till att det finns en budget”, säger han.

Om det i så fall skulle handla om ett samarbete på samma sätt som under innevarande mandatperiod vet han inte i nuläget, "det vet vi först efter regeringsbildningen".

Jonas Sjöstedt bedömer att Vänsterpartiet fått igenom lika mycket i budgetsammanhang utanför regeringen som de skulle fått om de suttit i regeringen.

”Vi har använt vår nyckelroll. Men det är ju klart att det finns många beslut som vi inte nått, som Vattenfalls kolgruvor, att vapenexporten fortsätter till diktaturer, att vi är ett land som i praktiken splittrar familjer på flykt”, säger han.

För att ge sitt budgetstöd till den nuvarande regeringen krävde Vänsterpartiet att ett förslag om förbud mot vinster i välfärden. Det förslag som lades fram i riksdagen röstades dock ned av riksdagsmajoriteten.

När det gäller den kommande mandatperioden har

Vänsterpartiet ännu inte preciserat vad de ser som viktigaste kravet, men enligt partiledaren kommer de att ”förtydliga” sig.

Han pekar på de förslag på reformer som partiet lagt fram, som maxtaxa i tandvården, en större satsning på äldreomsorgen och en rödgrön skatteväxling.

”Här ser man ju konturerna för vad det kommer att handla om, och till det kommer vinstfrågan. Men vi har inte gjort någon rangordning”, säger han.

Sjöstedt noterar att Sverige riskerar att hamna i en ovan och komplicerad situation efter valet och tycker att Vänsterpartiet har visat att de är ett parti som kan få igenom saker och som kan styra.

”Det avser vi att fortsätta att vara. Men om man börjar med att stänga åtta dörrar kan det vara svårt att öppna dem sedan@, påpekar han.

Han tror inte en kort period av handlingsförlamning efter valet skulle påverka svensk ekonomi i någon större utsträckning, men att det på lång sikt ”så klart skulle vara dåligt”.

”Vi tycker det är viktigt att vi kan lägga en rödgrön budget även i höst även om det är ett oklart parlamentariskt läge”, säger han.

För Vänsterpartiet är den viktigaste valfrågan ökad jämlikhet, eftersom så många stora samhällsutmaningar i Sverige är så tydligt kopplade till denna fråga, som problem med hälsa, barns förutsättningar, den ojämlika skolgången och att ha råd att laga sina tänder.

”För oss är det huvuduppgiften att minska ojämlikheten och vi är enda parti som har en politik för detta”, säger Sjöstedt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer