ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Chefsekonomen ”lutar åt lågkonjunktur”

  • Foto: Jack Mikrut

3 frågor till Christina Nyman, ny ledamot i Dagens industris skuggdirektion och sedan december chefsekonom på Handelsbanken.

Vad har du för bakgrund?
”Jag har en lång erfarenhet av konjunkturanalys, prognosarbete och penningpolitisk analys. Jag började 1998 på Konjunkturinstitutet och var mellan 2008–2017 på Riksbankens avdelning för penningpolitik. De sista fem åren som biträdande avdelningschef med ansvar för att hålla i arbetet med att ta fram underlag till direktionen inför räntebesluten.”

Vad lockar med Skuggdirektionen?
”Jag tycker det är väldig viktigt att penningpolitik diskuteras i många olika forum. Min bild är att det är stor skillnad på att fatta beslut om räntan och att tycka till om den. Båda delarna behövs.”

”Räntan påverkar ekonomin och människor både direkt och indirekt och med den självständiga roll som direktionen har är det viktigt med en bred diskussion. Efter att ha varit med så länge innanför väggarna på Brunkebergstorg tycker jag det är spännande att delta i den diskussionen.”

Vilken är den största utmaningen för penningpolitiken just nu?
”På många sätt kan man tycka att det är enklare nu då inflationen och framför allt inflationsförväntningarna är nära målet. Känner man sig trygg med att konjunkturutvecklingen är stabil de kommande åren tycker jag det är ganska klart att inflationstrycket är tillräckligt för att uppnå målet och att räntan ska upp. Men det handlar som alltid om att fatta beslut under osäkerhet och just nu är själva riktningen på konjunkturen mer osäker än vanligt, som jag ser det. Har vi en tillfällig svacka i den globala konjunkturen eller är detta början på en lågkonjunktur? Jag lutar åt det senare, även om jag inte ser en djup kris framför mig.”

”När man i detta osäkra läge ska fatta beslut om penningpolitiken har man också med sig att hushållen antagligen är mer räntekänsliga nu än tidigare och enligt Konjunkturinstitutets undersökning ser de pessimistiskt på utsikterna både för sin egen och för landets ekonomi. Jag tror att det finns en oro både för högre räntor och sämre konjunktur.”

”Om konjunkturen försämras kraftigt är utmaningen för penningpolitiken att Riksbanken inte har speciellt mycket åtgärder att ta till. Det ställer högre krav på finanspolitiken men det är inget som Riksbanken kan påverka.”  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer