1515

Skuggbudget ger tysk optimism

Tysklands regering uppges vara på väg att lätta på svångremmen inför hotet om en svagare konjunktur.

Det lyfter tyska räntor och bankaktier – och ger landets pensionssparare hopp efter många magra år.

Foto:Markus Schreiber

För en månad sedan öppnade den socialdemokratiska finansministern Olaf Scholz för att pumpa in 50 miljarder euro, 540 miljarder kronor, för att hindra en recession.

Det är en rejäl omsvängning från företrädaren, kristdemokraten Wolfgang Schäuble. Hans sparsamhet gjorde honom till tyskarnas favoritpolitiker under många år, men gav fiender i Sydeuropa när han försökte tvinga skuldsatta EU-länder att spara sig ur krisen.

Även förbundskansler Angela Merkel antyder ett konjunkturprogram.

”Vi går in i en svår fas. Vi kommer att reagera beroende på situationen”, sa hon i augusti enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Uppgifterna fick särskilt långa tyska räntor att vända uppåt, även om de fortfarande ligger på minus. Även pressade bankaktier har gått upp. Deutsche Banks aktie har på mindre än månad gått upp med 25 procent från bottenkursen på knappt 5,90 euro.

Det är även goda nyheter för försiktiga tyska pensionssparare. De har av tradition föredragit statsobligationer före aktier, även om räntan har varit låg eller näst intill obefintlig.

Tecken på inbromsad konjunktur gör att koalitionsregeringen nu även vill lätta på de hårda sparkrav som infördes vid finanskrisen för tio år sedan.

Under det andra kvartalet krympte Tysklands BNP med 0,1 procent. Signaler som inköpschefsindex tyder på att det blir minus även under det tredje kvartalet, som tar slut om tre veckor. Därmed skulle Europas största ekonomi vara inne i en teknisk recession i år, vilket skulle smitta inte minst Sverige.

Ett annat orostecken är att skatteintäkterna, som har ökat stadigt de senaste åren när allt fler tyskar har arbetat, nu ser ut att bli mindre än förväntat de närmaste två åren enligt prognos.

Regeringen uppges dock inte våga röra den grundlagsskyddade skuldbroms på maximalt 0,35 procent av BNP, som parlamentet röstade för i februari 2009. Det kräver två tredjedelars majoritet i parlamentet, det vill säga stöd även från De gröna och Vänsterpartiet.

Därför ska skuldbromsen enligt planen kringgås med en skuggbudget utanför den offentliga budgeten, enligt Reuters. Den ska utnyttja det rekordlåga ränteläget för investeringar.

”Det är inget annat än ett försök att föra väljarna bakom ljuset. Det är politik efter mottot: Titta mitt sparkonto är rent, men det är 40000 euro i skulder på transaktionskontot”, säger Liberalernas ekonomiska talesperson Otto Fricke till nyhetsbyrån Reuters.

Många ekonomer är mer positiva.

”Eftersom tyska räntor inom överskådlig framtid troligen ligger kvar på en extraordinärt låg nivå, med bred marginal under tillväxten, skulle det inte bara vara oproblematiskt att ta nya offentliga skulder. Det kan till och med betala sig, om det investeras i tillväxtfrämjande utgifter som utbildning och infrastruktur”, skriver Sebastian Becker, analytiker på Deutsche Bank Research, i en rapport.

Han anser att regeringen redan i praktiken har lättat på sparkraven.

”Det kan spåras till redan antagna prioriteringar i koalitionsfördraget, som barnbidrag för föräldrar som köper eller bygger ett hem, ökad pension för mödrar och investeringar i digital infrastruktur”, skriver Sebastian Becker.

Den kristdemokratiske ekonomiministern Peter Altmaier föreslår i sin tur en fond för klimatåtgärder, där regeringen skulle kunna investera drygt 50 miljarder kronor. Han hoppas att företag ska lägga in tio gånger så mycket i fonden, för att med dagens ränteläge slippa betala för att låna ut pengarna.

Tyskland har länge fått kritik för sin strama budget.

Internationella valutafonden, IMF, har under flera år uppmanat regeringen att göra av med mer pengar för att få fart på Europa. USA:s president anser att den tyska sparsamheten håller uppe Tysklands handelsöverskott mot USA. Det har varit ett av hans huvudargument för att hota tysk bilindustri med tullar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?