1515

Skrotar miljardinvestering efter SD:s lyft

Långt gångna planer på en ny fabrik i den skånska kommunen Klippan skulle skapa 500 nya jobb och krävde en investering på 1,7 miljarder kronor. Men nu väljer entreprenören Darko Pervan att skrota planerna – eftersom SD fick över 30 procent av rösterna i kommunen. Det skriver Veckans affärer.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och entreprenören Darko Pervan.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och entreprenören Darko Pervan.Foto:TT och Daniel Nilsson

"Jag kan inte som invandrare belöna SD-anhängare eftersom deras politik bygger på att jag inte är välkommen här", säger Darko Pervan till Veckans affärer.

Di har tidigare skrivit om hur Darko Pervan kom till Sverige som åttaåring 1954 och om hans resa som entreprenör. När det nu hade blivit dags för att bygga en ny fabrik krävdes ett område på minst 20 hektar yta, och valet föll på den skånska kommunen Klippan.

Men efter att Sverigedemokraterna firat stor succé i valet väljer nu Darko Pervan att skrota planen på investeringen – trots att det kostar honom ett års arbete och miljontals kronor. Men det är det värt, menar Darko Pervan, och hänvisar bland annat till att 15-20 procent av de anställda har invandrarbakgrund.

Sverigedemokraterna gick fram kraftigt i Klippan. I valet till kommunfullmäktige landade partiet på 30,3 procent, en ökning med 9,5 procentenheter. I valet till riksdagen gick det ännu bättre, 36,6 procent av Klippan-borna valde att rösta på SD, 11 procentenheter fler än 2014.

"Bygger du som företagare in dig i ett SD-näste får du räkna med att du får mindre betalt för investeringen inom 10 år. Företagare kommer att dra sig för att investera i kommuner där du mest får anställa en massa SD:are", säger Darko Pervan till Veckans affärer.

Hur framför allt alliansen ska hantera Sverigedemokraterna har väckt en stor och infekterad debatt inom näringslivet. Antonia Ax:son Johnson var först ut och konstaterade att alliansen måste bryta beröringsskräcken med SD, hon fick bland annat stöd av Johan Andersson och hans far Rune Andersson från maktbolaget Mellby Gård, entreprenören Dan Olofsson samt Michael Treschow.

Flera tunga näringslivsprofiler har dock bjudit på motstånd. Så sent som under lördagen gick tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar ut och kraftfullt avvisade tanken på att alliansen skulle ta makten med SD som han kallade "fascister".

”Jag vill absolut förkasta ett sådant förslag. Jag tycker att det är ansvarslöst att över huvud taget att ha ett sådant förslag bara för att dom råkar ha en röstandel på, tror jag, 17 någonting procent, i det senaste valet”, sade han i Ekots lördagsintervju.

På DN Debatt gick 41 företagare, bland annat Proventus vd Daniel Sachs, Proventus styrelseordförande Robert Weil, Sernekes vd Ola Serneke och affärsängeln Elisabeth Thand Ringqvist, ut och skrev att ett ”inflytande för SD äventyrar viktiga värden för näringslivet”. Darko Pervan sällar sig till den gruppen och delar ut en känga till Antonia Ax:son Johnson.

"Det var så nazisterna kom till makten. Så hon talar om något som jag aldrig skulle acceptera. Min farmor gömde judar i sin källare med risk för sitt eget liv och det gjorde hon för att hon insåg att något måste göras”, säger han och lägger fram en regering bestående av S och M som ett tänkbart förslag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?