Annons

Skrotar miljardinvestering efter SD:s lyft

Långt gångna planer på en ny fabrik i den skånska kommunen Klippan skulle skapa 500 nya jobb och krävde en investering på 1,7 miljarder kronor. Men nu väljer entreprenören Darko Pervan att skrota planerna – eftersom SD fick över 30 procent av rösterna i kommunen. Det skriver Veckans affärer.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och entreprenören Darko Pervan.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och entreprenören Darko Pervan.Foto:TT och Daniel Nilsson

"Jag kan inte som invandrare belöna SD-anhängare eftersom deras politik bygger på att jag inte är välkommen här", säger Darko Pervan till Veckans affärer.

Di har tidigare skrivit om hur Darko Pervan kom till Sverige som åttaåring 1954 och om hans resa som entreprenör. När det nu hade blivit dags för att bygga en ny fabrik krävdes ett område på minst 20 hektar yta, och valet föll på den skånska kommunen Klippan.

Men efter att Sverigedemokraterna firat stor succé i valet väljer nu Darko Pervan att skrota planen på investeringen – trots att det kostar honom ett års arbete och miljontals kronor. Men det är det värt, menar Darko Pervan, och hänvisar bland annat till att 15-20 procent av de anställda har invandrarbakgrund.

Sverigedemokraterna gick fram kraftigt i Klippan. I valet till kommunfullmäktige landade partiet på 30,3 procent, en ökning med 9,5 procentenheter. I valet till riksdagen gick det ännu bättre, 36,6 procent av Klippan-borna valde att rösta på SD, 11 procentenheter fler än 2014.

"Bygger du som företagare in dig i ett SD-näste får du räkna med att du får mindre betalt för investeringen inom 10 år. Företagare kommer att dra sig för att investera i kommuner där du mest får anställa en massa SD:are", säger Darko Pervan till Veckans affärer.

Hur framför allt alliansen ska hantera Sverigedemokraterna har väckt en stor och infekterad debatt inom näringslivet. Antonia Ax:son Johnson var först ut och konstaterade att alliansen måste bryta beröringsskräcken med SD, hon fick bland annat stöd av Johan Andersson och hans far Rune Andersson från maktbolaget Mellby Gård, entreprenören Dan Olofsson samt Michael Treschow.

Flera tunga näringslivsprofiler har dock bjudit på motstånd. Så sent som under lördagen gick tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar ut och kraftfullt avvisade tanken på att alliansen skulle ta makten med SD som han kallade "fascister".

”Jag vill absolut förkasta ett sådant förslag. Jag tycker att det är ansvarslöst att över huvud taget att ha ett sådant förslag bara för att dom råkar ha en röstandel på, tror jag, 17 någonting procent, i det senaste valet”, sade han i Ekots lördagsintervju.

På DN Debatt gick 41 företagare, bland annat Proventus vd Daniel Sachs, Proventus styrelseordförande Robert Weil, Sernekes vd Ola Serneke och affärsängeln Elisabeth Thand Ringqvist, ut och skrev att ett ”inflytande för SD äventyrar viktiga värden för näringslivet”. Darko Pervan sällar sig till den gruppen och delar ut en känga till Antonia Ax:son Johnson.

"Det var så nazisterna kom till makten. Så hon talar om något som jag aldrig skulle acceptera. Min farmor gömde judar i sin källare med risk för sitt eget liv och det gjorde hon för att hon insåg att något måste göras”, säger han och lägger fram en regering bestående av S och M som ett tänkbart förslag.

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera